About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Tuesday, March 14, 2006

Polski Owczarek Nizinny

Image hosting by Photobucket
Allemaal broerjes, oma's, tantes, nonkels,... van Dusza!
De Polski Owczarek Nizinny, a.k.a. “Poolse herdershond der laagvlakte” of Polish Lowland Sheepdog
De naam wordt meestal afgekort tot ‘Pon’ of ‘Nizinny’


ALGEMEEN
land van herkomst: Polen
oorspronkelijke taak: herdershond, zowel voor het hoeden als voor het bewaken van kuddes
gemiddelde levensduur: 12 – 13 jaar
gemiddelde schofthoogte: reuen 45 à 50 cm, teefjes 42 à 47 cm
gewicht: reuen ongeveer 20 kg, teefjes rond de 18 kg
vacht: het ras kenmerkt zich door de ruige, lange en grove beharing, met een dikke en hele zachte ondervacht
kleuren: alle kleuren zijn toegestaan, maar wit met grijs/zwart komt het meeste voor.

Image hosting by Photobucket
(Dusza en haar broertje bij de geboorte)

De Nizinny heeft een vrolijke uitstraling, en ze worden wel eens aanzien als kleinere Bearded Collies (deze zijn tot 6 cm groter). In tegenstelling tot de Beardies, hangen de haren van de Nizinny altijd voor de ogen.

Vermoedelijk stamt de hond af van de oude Aziatische herdershonden. Na afloop van de 2de Wereldoorlog was het ras haast uitgestorven (de hond diende ook in het leger én als voedsel voor de uitgehongerde plattelandsbevolking in Polen). Gelukkig was er een groep toegewijde fokkers die het ras verder in stand hebben kunnen houden.
(ik zal later nog wel eens een stukje schrijven over de geschiedenis van dit ras, voor de liefhebbers, net zoals ik dat zal doen over de rasstandaard)

KARAKTER
De Nizinny is een heel alerte hond en waakt uitstekend. Over het algemeen staat het ras bekend als zijnde heel levendig, maar in huis kunnen ze best rustig zijn. Dat is eigenlijk vooral afhankelijk van hoe je ze als puppy opvoedt.
Ze zijn heel aanhankelijk en trouw, maar stellen zich soms toch wel onafhankelijk op; het zijn in ieder geval geen slaafse honden, en het is dus ook belangrijk dat je ze reeds als puppy heel consequent opvoedt (volgens de regels van de roedel). Verder hebben ze een ontzettend goed geheugen en een bovengemiddelde intelligentie.
Het is een vrolijke hond met een evenwichtig karakter.

Image hosting by Photobucket
Wat voor een vreemd dier is dat???

GEDRAG
De Nizinny is geen knuffelige schootwarmer. Hij wil een actief leven.
Ze gaan vrij goed om met kinderen, mits de kinderen fair met hem omgaan en hem niet gebruiken als speelgoed.
Ook hebben ze over het algemeen een vlotte omgang met andere honden of huisdieren.
Bij mensen die ze niet kennen kijken ze liever eerst een poosje de kat uit de boom. Het zijn beslist geen allemansvrienden; hun baas komt op de eerste plaats. Het zijn dan ook uitstekende wakers. Heel wat mensen hebben al de schrik van hun leven te pakken gehad toen ze bij ons aanbelden, en er plots een luid blaffende hond voor het raam verscheen! Ze maken, in verhouding tot hun grootte, ontzettend veel lawaai!

Image hosting by Photobucket

VERZORGING
Eénmaal per week moet de vacht heel goed geborsteld worden, om te vermijden dat er klitten ontstaan. Daar ben je dus wel een uurtje mee bezig.

Image hosting by Photobucket
Grote Baas aan het werk... (maar meestal is de Kleine Baas de kammer van dienst)

OPVOEDING
Mits je consequent bent, is dit ras niet moeilijk op te voeden. Ze zijn intelligent, leren graag én snel, en ‘werken’ ook heel graag. Lees: hij speelt graag verstoppertje, of balspelletjes, maar hij haat het om lang aan één stuk door hetzelfde te moeten doen, dus best breng je wat variatie aan in de dingen die je met hem speelt.
De Nizinny heeft een sterke eigen wil en ontplooit graag zelf zijn initiatieven, maar dat wil niet zeggen dat hij je willens nillens ongehoorzaam gaat zijn.
Doordat hij eerder een natuurlijke terughoudendheid heeft, is het wel belangrijk dat je hem wel al heel jong actief gaan socialiseren.


BEWEGING
In oorsprong is de Nizinny een werkhond, en werd hij gefokt om de kudden te hoeden en de bewaken op de uitgestrekte vlaktes in Polen. En een herder is hij nog steeds in hart en nieren! Eentonigheid en een gezapig leventje zijn niks voor dit levendige baasje, hij is steeds op zoek naar allerlei indrukken, en liefst van al heeft hij dus iets om handen.

Voor ons is het in ieder geval een huisgenoot waar we allen met hart en ziel van houden!!!

7 comments:

Petra said...

Wat een leuk stukje!!!!
En wat een prachtige foto's!

Dikke knuf voor Dusza

Magda said...

't Is ook niet moeilijk om van Dusza te houden, hé Elke! Een echt knuffeldier!
Heb jij aan de grote baas wel toelating tot 'showen op het internet' gevraagd? :-)

Hilde said...

Ik kan me voorstellen dat zo'n hond echt deel uitmaakt van het gezin... De kinderen zouden ook wel graag een hond hebben, maar ik hou de boot af omdat we nogal veel verhuizen (dat brengt toch extra problemen mee)...

Heb je al informatie ingewonnen voor de verhuis? Moet Dusza ook een aantal weken in quarantaine? Of hoe verloopt zo'n verhuis voor hem? Want ik kan me voorstellen dat je hem toch niet meer wil missen...

Groetjes,

Annelica said...

Wat een schattig hondje... hij ziet er zooo lief uit, dat ik me hem moeilijk als waakhond kan voorstellen. Als ik die foto's zie, krijg ik meer en meer zin om zelf een hond te nemen...
Liggen jullie verhuisplannen naar de US al vast ondertussen?

Annemiek said...

Wat een mooie honden! Ik kende het ras niet, dus bedankt voor de uitleg.

Annemiek said...

O, en die puppies lijken wel wat op Bart's guinees biggetje :-) wat een schatjes.

ingrid said...

Hee wat leuk.Zag de link bij petra.Wij hebben zelf twee nizinny 1 wit met zwarte platen en 1 zwarte .
Heerlijk honden.
Gr Ingrid s