About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Sunday, March 05, 2006

De wereld is klein - Technopolis - Museum voor Natuurwetenschappen

Omwille van de sneeuw die men voorspeld had (en die er ook daadwerkelijk gevallen is), hadden we eerder deze week besloten om onze trip naar Zeeland uit te stellen tot in de paasvakantie.
Maar we hebben wat ‘daguitstapjes’ gemaakt:

Vrijdag zijn we naar Technopolis in Mechelen geweest. http://www.technopolis.be/nl/index.php Dit is een doe-centrum voor wetenschap en technologie. Natuurlijk is het maar een flauw aftrekseltje van zijn Amerikaanse, het Museum of Science & Industry in Chicago (http://www.msichicago.org/) waar we menig uur hebben doorgebracht, nu bijna 6 jaar geleden. Maar toch blijft het wel heel leuk om te doen, zeker als je ’s morgens beslist om nog snel naar oom en neef in het Brusselse te bellen, met de vraag of ze mee willen gaan!
We kregen een schone demonstratie van het principe ‘de wereld is klein’: terwijl we ons het hoofd aan ’t breken waren over een opgave (er liggen 16 vierkante schijfjes, en op elk schijfje staat aan de voor– én achterkant een cijfer. De bedoeling is dat je de schijfjes zo weet te leggen dat je dus telken vier rijen én vier kolommen krijgt die als som van alle cijfers in die rij of kolom 50 hebben), kwam daar plots een dame op ons af die we allen kende als ouder van de school waar neefje ging, én als lid van de Commissie Onderwijs (waar we menig lobbywerk verrichten). Wat een toeval! Maar dat was nog niet alles: terwijl de volwassenen na een hapje eten nog even zaten te babbelen in het restaurant, kwam onze zoon dolenthousiast binnenstormen dat hij zijn maten Carlos en Rodolfo tegengekomen was! Even later gevolgd door neef die kwam melden dat ook hij nog kinderen van zijn klas was tegengekomen! En dat allemaal op een vrijdag in Technopolis, Mechelen…

Zaterdag besloten we om nog eens een bezoekje te brengen aan het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel (http://www.natuurwetenschappen.be/).
Toen onze zoon nog een kleuter was, hadden we daar een abonnement genomen, want hij was niet weg te slaan uit dat museum, dus zo’n keer of 6 per jaar ging hij daar naartoe. Ook in de jaren die daarop volgde gingen we meerdere keren per jaar nog een bezoekje brengen. Maar de laatste twee jaar was het was bekoeld, ook omdat men grondige renovatiewerken uit aan ’t voeren is, en daardoor waren dikwijls die zalen gesloten die onze zoon juist boeiend vond. Maar nu, met het vooruitzicht om België toch minstens voor enige jaren te verlaten, wilden we toch nog wel eens een kijkje nemen. Ook vanwege de huidige tijdelijke tentoonstelling rond het hart (Hartstocht)
http://tinyurl.com/zb694

Deze opstelling werd trouwens gemaakt in Naturalis te Leiden, een museum dat ook nog op onze planning staat (paasvakantie?).
De vernieuwde zalen waren echt prachtig! En we hebben op een videowal een idee gekregen van wat er het komende jaar nog allemaal gaat veranderen. Dit deed ons besluiten dat we in 2007, als de werken achter de rug zijn, zeker en vast nog eens terug willen komen kijken!
We hadden dus ook zaterdag een prachtige dag, al werd er even een domper op de pret gezet toen we op de parking kwamen: bleek dat een van onze voorbanden helemaal plat stond! Reservewiel er op gelegd, en ik kan dus morgen even naar de garage gaan om de band te laten maken (indien mogelijk), want je kan maar beter steeds een reserveband bij hebben, zeker omdat m’n echtgenoot dinsdag weer naar Nederland moet. Je zal maar stranden zonder reservewiel!

Vandaag, zondag, begon iets minder: zoon voelt zich niet zo goed: stijf in z’n armen, keelpijn, loopneus, buik die raar aanvoelt,… Ik heb hem direct bestookt met echinacea, saliethee, een winterse vitaminenmix én rust… Hij maakt (voorlopig) geen koorts. Ik hoop maar dat hij niet de griep krijgt, want ze hebben deze week nog toetsen, én over twee weken beginnen de examen van de tweede trimester.

Verder hoop ik dat iedereen veilig thuisgeraakt van de skivakantie’s, want de verkeersberichten uit die contreien beloven niet veel goeds: lawines, wegen afgesloten, hevige sneeuwval, kilometers filles, parkings op autostrades die vol staan met gestrande toeristen,…
http://tinyurl.com/mgssz
Het weer hier ter plaatse is zeer vreemd: we zijn opgestaan met sneeuw, toen ging alles dooien, toen begon het terug te sneeuwen, toen dooide het weer.
Toen viel er zo’n beetje ‘flussige’ sneeuw, toen meer, toen nog meer, toen hagel,… Ik heb even een fotootje gemaakt vanuit het raam in de keuken, zodat je kan meegenieten van het landschap dat wij deze ochtend aan onze ontbijttafel zagen.
(aanvulling: ik heb eventjes de fotootjes verwijderd, want ik kreeg ze niet op het juiste formaat, en heel de layout van m'n blog lag overhoop)
Ondertussen sneeuwt het nog, en ligt er weer al meer sneeuw (er is nu geen gras meer te zien).

2 comments:

Annemiek said...

Leuk die wetenschapsmusea, en leuk dat je daar zo veel bekenden tegen kwam!
Bart werkt hier bij het Sciencenter, ook zo'n museum, maar dan een heel stuk kleiner dan in de grote steden natuurlijk. In dat van Chicago zijn we ook een paar keer geweest, heel mooi. In Philadelphia ligt het Benjamin Franklin Institute, en in New Jersey, in Liberty Park, tegenover Manhattan ligt ook een groot museum, allebei heel mooi. Je kunt je hart straks nog ophalen!

Kasaka said...

Leuk al die wetenschappelijke musea. We hebben het Science Center in Baltimore, dat ook erg interessant schijnt te zijn, maar we zijn er nog nooit geweest. Beterschap voor zoonlief!