About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Saturday, March 18, 2006

Dr. ir. Nico Declercq: professor aan The Georgia Institute of Technology (Georgia Tech)

Ik heb jullie de laatste tijd al heel wat 'persoonlijke' berichtjes gegeven (omdat jullie dat blijkbaar leuker vinden), maar ik blijf nu eenmaal een 'weetjesmens' of een 'feitenverzamelaar', dus vandaag toch nog eens iets informatiefs.

Op 18/12/2005 plaatste ik op mijn blog een bericht over een Vlaamse ingenieur van onze Gentse universiteit, Nico Declercq, die het mysterie van de magisch tsjilpende Maya-piramide van Cancun had opgelost.

De Maya-tempel van Chichen Itza
Image hosting by Photobucket

Jan-en-Alleman brak zich al eeuwen het hoofd over dit zeer bijzondere verschijnsel, maar een nuchtere Belg is het eens even op gaan lossen voor ze.
Of het dit onderzoek geweest is dat hem (nog meer) in de internationale kijker geplaatst heeft, dat weet ik niet. Maar vandaag heeft een anonieme bezoeker een nieuw bericht over deze opmerkelijke man geplaatst.
Aangezien het in een ‘comments’box staat op 18 december, vrees ik dat niemand dit echter gaat lezen, vandaar dat ik het hier toch nog wel eens extra in de kijker wou plaatsen, want het is geen alledaags feit dat een Vlaming een dergelijke belangrijke taak op zich mag nemen aan één van de meest gerenommeerde technische universiteiten! Terecht iets om heel fier op te zijn!
Aan mijnheer of mevrouw Anoniem die mij attent maakte op dit bericht: dank u! (en ik hoop dat u in de toekomst minder ‘anoniem’ reageert, als schrijver van dit blog is het leuk te weten wie er mee leest, en zéker om te zien wie het de moeite waard vindt om ook eens in de pen te kruipen voor een reactie).

Georgia Institute of Technology
Image hosting by Photobucket


UGent-onderzoeker benoemd als professor aan The Georgia Institute of Technology
Dr. ir. Nico Declercq, als onderzoeker verbonden aan de faculteit Ingenieurswetenschappen, heeft een benoeming als professor aanvaard aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit The Georgia Institute of Technology. The Georgia Institute of Technology (Georgia Tech) is een Amerikaanse topuniversiteit, die samen met MIT (Massachusetts Institute of Technology), Stanford en The University of California (Berkely) tot beste van wereldwijde technische universiteiten behoort. Nico Declercq zal er tewerkgesteld worden aan de Woodruff School of Mechanical Engineering. Daarnaast zal hij zijn activiteiten aan de Universiteit Gent voortzetten en studenten de kans bieden om onderzoek aan de UGent te combineren met onderzoek aan Georgia Tech.
Nico Declercq werd “Doctor in de toegepaste wetenschappen : natuurkunde” (met felicitaties van de jury) aan de Universiteit Gent op 12 mei 2005. Hij voerde zijn onderzoek uit in de vakgroep Mechanische Constructie en Productie (onder het promotorschap van Prof. Dr. Ir. Joris Degrieck en Em. Prof. Dr. Dr.H.C. Oswald Leroy) met financiële steun van het IWT-Vlaanderen. Zijn doctoraatsonderzoek handelde over de interactie van ultrageluid met allerhande gesofisticeerde materialen, zoals piezoëlektrische kristallen, composieten, ruwe oppervlakken, modder, … Een deel van de resultaten van zijn doctoraat, omtrent de fysische verklaring van de fluitende piramide in Chichen Itza, werd onder andere gepubliceerd in het toonaangevende magazine Nature. Zijn werk leverde voorlopig meer dan dertig artikels op in internationale tijdschriften, waaronder het tijdschrift Nature. Tevens verrichte hij een 60-tal presentaties op internationale wetenschappelijke congressen, zowat overal ter wereld. In oktober 2005 werd hem een postdoctoraal mandaat van het FWO-Vlaanderen toegekend.
Info
Nico F. Declercq
NicoF.Declercq@UGent.be of declercq@ieee.org
http://www.lib.UGent.be/bibliografie/801001607025

origineel bericht: http://www.ugent.be/nl/nieuwsagenda/persberichten

1 comment:

Annemiek said...

Weetjes zijn ook leuk hoor.