About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Sunday, March 19, 2006

Belgisch bier, mosselen met friet, brood én chocolade in de VS!

Als ik af mag gaan op het gewicht dat sommigen ‘bijwinnen’ eenmaal ze in Amerika wonen, als ik af mag gaan op bepaalde blogs waar ganse stukken lofzang over plaatselijke restaurants en culinaire gewoonten geschreven worden, dan ben ik er vrij gerust in dat je in Amerika niet om zal komen van de honger.

Image hosting by Photobucket

Maar ik kan me inbeelden dat je soms toch wel eens snakt naar een vertrouwde smaak van vroeger, naar iets dat herinneringen oproept als “Weet je nog, toen ….”.
Daarom dat ik vandaag eens wat aandacht wil geven aan een aantal zaken waar je ‘Belgische kost’ kan vinden.

Brugse Zot, een nieuw bier dat al onmiddellijk zijn weg vond naar Amerika!
Image hosting by Photobucket

België staat bekend als een land met voortreffelijke bieren, dus laat me daar maar mee beginnen. Tenslotte zegt men wel eens dat een goed biertje telt als eten en drinken tegelijk. Global Beer importeert Belgische bieren in de VS. Johnny is een Belg die als contactpersoon voor deze importeur in Amerika zit, dus als je vragen hebt, dan kan je ze zelfs stellen in het Nederlands!
Image hosting by Photobucket

Lijkt me een goed idee als je zélf nog eens zo’n lekker bier wilt degusteren, of als je een Amerikaanse vriend(in) eens wilt verrassen met iets heel origineels!
Klik rechts op ‘Where to find our excellent beers’, waar je dus een lijstje kan vinden (per staat) van verkooppunten. Reeds in 33 staten is het bier verkrijgbaar!
Of klik op ‘Shop’ indien je bierglazen wil kopen, of serveerschalen, flesopeners of wat dan ook. ‘Coocking with beer’ vind ik ook een leuk, omdat ze er dus receptjes bij doen.
Maar verder ook veel over de geschiedenis van het bier, Belgische brouwerijen,... de moeite om eens door de webiste te browsen!

Verder beperk ik me hier tot een aantal zaken die in New York gelegen zijn:

Naast ons bier zijn we ook gekend voor onze frietjes!!! Die kan je vinden bij Annick Lammin van
Belgian Frites (te vinden op 1657 Broadway -tussen 51st & 52nd Street, NY 10019). Telefoon:
+1 (0)212 767 08 58
Nog wat fritkotten in Amerika: http://www.belgianfries.com/

Mosselen met frit én een frisse pint is ook een klassieker:
Markt
401 W 14th Street, NY 10014
+1 (0) 212 727 33 14
michaels@glo.be (Peter Michaels is de eigenaar van het restaurant)

En dan datgene waar we misschien nog het allermeeste om bekend zijn: chocolade!!!!
De chocoladezaak van Danielle Rogers-De Feyter noemt Danielle’s Chocolatier
102 Woodcrest Terrace, NY 10501
+1 (0) 914 24 12 794

En dan de ‘keten’ van Le Pain Quotidien, een Belgische bakkerij met degustatiezaal:
1) 833 Lexington Avenue, NY 10021
+1 (0) 212 755 58 10
2) 100 Grand Street, NY 10013
3) 1131 Madison Avenue, Upper East Side, 10028 NY
+1 (0) 212 327 49 00

Waarom willen we in godsnaam toch in Amerika gaan wonen, als we al dat lekkers hier zonder de minste moeite kunnen vinden? ;-)
Brouwerij Halve Maan is een kleine familiebrouwerij, gelegen in het centrum van Brugge:
Mijn echtgenoot volgde er een tijd geleden een rondleiding, en deze werd afgesloten met één van hun lekkere biertjes. Misschien een tip voor als je de komende maanden een bezoekje brengt aan Brugge, of voor wanneer je je Amerikaanse vrienden mee op tocht neemt naar daar?

7 comments:

Marion said...

Ik vind dat je in Belgie vaak enorm lekker kunt eten. Ik vind het heel leuk om door een GB te dwalen en te kijken naar toch soms nét iets andere producten hoewel het jammer is dat sinds de supermarktenoorlog, Nederland veel goedkoper is om de boodschappen te doen. Voor Sinterklaas rij ik vaak ook even naar Belgie omdat ik me verbeeld dat het speelgoed daar iets goedkoper is en omdat ze soms nét een iets ander assortiment hebben voor Lego en Knex en ik graaaag speelgoed koop. Maar even zo hard zie ik veel Belgen hier het speelgoed kopen en mijn overbuurman (AH) heeft vele Belgen als wekelijkse klant.

Ach jaaaa.
Vanavond voor de laatste keer dit seizoen mosselen met frites en stokbrood. Knoflooksausje maar vooral een mosterdsausje erbij en iedereen is weer blij.

Petra said...

"Mosselen met friet", zuchtte ze....
Ja ik mis ze wel hoor en nog wel meer andere dingen. Maar zou ik nu weer in NL wonen, zou ik ook veel dingen missen. Het wordt denk ik nu altijd kiezen of kabelen.....
Groetjes Petra

Annemiek said...

Proficiat nog met je verjaardag! Proost met een Belgisch biertje!

Petra said...

Elke, van harte gefeliciteerd nog met je verjaardag!
Via de "Blog-tam-tam" had ik hiervan vernomen ;-)
Hoop dat je leuke dag hebt gehad!!
Groetjes Petra

Manic said...

Ik heb gehoord dat de meeste kleine bieren van België nog enkel te koop zijn in de States, omdat ze daar meer geld kunnen verdienen. Nu ja, who can blame the brewer? Als je geld wil moet je het halen waar het rolt.
Ik denk dat New York aan het vallen is voor Belgisch eten, nu wacht ons nog enkel de rest van de natie en we hebben weer eens een land gecultiveerd. Wat zijn we toch goed bezig, wij Belgjes.

Hilde said...

En... Missouri kan ik weer nergens vinden... snik, altijd pech in dat soort dingen! Had nochtans wel zin in friet en een goed Belgisch biertje. Toch hebben we een zaak gevonden waar oa. Belgisch bier wordt geschonken, maar Belgische frietjes? No way,Jose!

Van harte proficiat met je verjaardag. Ja, ook hier heeft de tamtam gewerkt!

Groetjes,

kastelke said...

Bedankt iedereen voor jullie verjaardagswensen!

@Marion: ik hoop dat de mosseltjes gesmaakt hebben!

@Petra: ik zou net denken dat "jullie, Nederlanders" net de haring zouden missen... ;-)

@Manic: jij kan nog andere delen van de wereld gaan 'cultiveren', niet? Eigenlijk weet ik helemaal niks over Uzbekistan, dus ik hoop dat jij ons via je blog wat 'wereldkundiger' maakt.

@Hilde: wie wil er nou in godsnaam dan ook in Missouri gaan wonen?!
LOL!