About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Wednesday, October 19, 2005

Wilma!Neen, met deze kreet roepen we helaas niet op de scharmante Wilma van de Flintstones.
De orkaanellende in de Verenigde Staten is nog niet voorbij… Nadat er al een record aantal orkanen waren dit seizoen, waarvan Katrina en Rita de meest verwoestende waren, ziet het er naar uit dat Wilma dit allemaal gaat overtreffen.
En doordat ze de 12de orkaan van dit seizoen in het Atlantisch gebied is, wordt ook het record uit 1969 geëvenaard.

Eergisteren had Wilma nog ‘maar’ Categorie 1 bereikt, vandaag is ze inmiddels ‘gepromoveerd’ tot de hoogste rangen: categorie 5 op de schaal van Saffir-Simpson.
En alsof dat nog niet voldoende is, mogen we ook nog even noteren dat er windsnelheden tot 280 km/uur genoteerd zijn, en windstoten tot 340 km/uur, alsmede 882 millibar luchtdruk. Daarmee breekt ze het laagterecord dat Gilbert sinds 1988 op zijn naam had staan.
Ze zou tevens de krachtigste orkaan zijn die ooit boven de Atlantische Oceaan ontstaan is.
Geweldige records waar niemand gelukkig mee is.
Woensdagmiddag bevond het natuurgeweld zich ten zuidoosten van Cozumel (Mexico) en zette aan 113 km/uur koers in noordwestelijke richting, naar het Mexicaanse schiereiland Yucatan.
Volgens berekeningen van de Amerikaanse marine zou de orkaan naar het noorden afwijken en vrijdag of zaterdag de Golf van Mexico bereiken. Dan zou het natuurgeweld koers zetten naar het zuiden van Florida, waar Wilma in het weekeinde wordt verwacht.
Wilma is na de verwoestende orkanen Katrina en Rita de derde orkaan dit jaar van de hoogste categorie.
Gisteren stuurde ze al zware regenval over delen van Cuba. Overstromingen noopten de evacuatie van vijfduizend mensen en vernielden zowat tweehonderd woningen. Jamaïca en de Kaaimaneilanden mogen zich morgen aan overvloedige regen verwachten, vrijdag is het westen van Cuba aan de beurt, alsmede Yucatan met inbegrip van de badplaatsen Cancun en Cozumel.

De bovenstaande foto heb ik overgenomen van de blog van Hein en Esther in Florida. Zij hebben gemarkeerd waar ze wonen…
http://dutchinflorida.web-log.nl/log/3865275

Als je alles op de voet wilt volgen, dan kan dat ook via het National Hurricane Center:
http://www.nhc.noaa.gov/

2 comments:

Annelica said...

Ja, echt wel scary die orkanen!Gelukkig zitten wij er hier in Seattle ver weg van!

Annemiek said...

Ja erg, alweer een. Maar hopen dat het nog flink afzwakt.