About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Tuesday, November 08, 2005

Toots Thielemans / Wanneer ben je Vlaming?Eigenlijk wou ik dit stukje beginnen als volgt:
“De Vlaamse Toots Thielemans is (op 83-jarige leeftijd!!!) aan een tournee door de Verenigde Staten begonnen…”
Maar terwijl ik dat typte, vroeg ik me af of je zo iemand nog ‘Vlaming’ kan noemen.
Geboren in de Brusselse verpauperde wijk ‘de Marollen’ in 1922, verhuisde hij op 30-jarige leeftijd in 1952 naar de VS. En daar woont hij nog steeds. Occasioneel komt hij wel eens naar België.
Hoe zou ik me zelf voelen als ik het grootste deel van mijn leven in de VS doorgebracht, i.p.v. in het land waarin ik geboren ben? Ben je dan nog Vlaming? Of Amerikaan? Of maak ik me er makkelijk vanaf door me ‘wereldburger’ te noemen?
Het is natuurlijk aantrekkelijk om je dan nog Vlaming te blijven noemen, want dan ben je ‘speciaal’ (alhoewel, in zo’n land vol migranten?).
Wat een bedenkingen een mens begint te maken naar aanleiding van een klein artikeltje op het www.:


83-jarige Toots Thielemans tourt door Verenigde Staten
(Belga) Toots Thielemans, een van de bekendste harmonicaspelers ter wereld, is op 83-jarige leeftijd aan een tournee door de Verenigde Staten begonnen. Tijdens die tour worden een CD en een DVD opgenomen.
Vrijdag is de Belgische muzikant samen met de pianist Kenny Werner gestart met zijn tournee in Saint-Louis in de Amerikaanse staat Missouri. Zondag trekt Toots vervolgens naar het San Francisco Jazz Festival, waar hij het gezelschap krijgt van de gitarist Oscar Castro-Neves en de percussionist Airto Moreira. Daarna begeeft de jazzmuzikant zich nog naar Los Angeles en Seattle, om zijn tournee uiteindelijk af te sluiten met een tiental concerten in de "Blue Note" in New York. Daar worden ook de CD en DVD opgenomen. (LIM)

Dit plukte ik nog van zijn website
http://www.tootsthielemans.com/

" I can say without hesitation that Toots is one of the greatest musicians of our time. On his instrument he ranks with the best that jazz has ever produced. he goes for the heart and makes you cry. We have worked together more times than I can count and he always keeps me coming back for more ..."
de Quincy Jones' liner notesQ's Jook Joint, 1995

2 comments:

annelies said...

Dat is wel toevallig! Wij gaan hier donderdag toevallig naar een concert van hem in Seattle. Als trotse Belg, gaan we dan kijken naar ne beroemde 'Belg' in Seattle. Ik wist trouwens niet dat hij in de VS woonde!

@nn said...

Daar zou ik nu ook eens graag naartoe gaan, 'met' kinderen, ik ga alvast wat opzoeken waar/wanneer hij in LA of omgeving is. Thanks Elke.