About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Thursday, May 10, 2007

Achnaton, Nefertiti, studiekeuze en Puerto Rico

Gisteren zijn we naar een voordracht geweest van Egyptologe Marleen Reynders.
Zij is de auteur van o.a.
De nijl stroomopwaarts. Het Egypte van de farao's
Onder het oog van de zonnegod
Deze keer gaf ze een voordracht genaamd 'De revolutie van Achnaton en Nefertiti'. Anderhalf uur aan een stuk door wist deze dame zeer geboeid en uiterst gedocumenteerd te vertellen over de nieuwste ontdekkingen omtrent deze toch wel zeer bekende figuren uit het Oude Egypte!
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Het koninklijke paar met 3 van hun 6 dochters

We kregen hierdoor inzicht in de reden waarom Achnaton de Egyptische god Amon inruilde voor Aton.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Achnaton

Tevens wist ze boeiend te vertellen over de voorname rol die Nefertiti steeds ingenomen heeft aan de zijde van haar man, iets wat zeer ongewoon was voor die tijd.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
De mooie Nefertiti.
De betekenis van 'Nefertiti' is: 'de schone is gekomen'.

Geïnteresseerden in de Oudheid zullen trouwens misschien weten dat deze 3300 jaar oude buste momenteel volop in de belangstelling staat. Egypte bouwt een nieuw oudheidkundig museum in Gizeh, en wil tijdens de openingsexpositie deze buste tentoon stellen. De buste werd in 1912 opgegraven door Duitse archeologen, en hebben deze daardoor in hun bezit. De Duitsers willen haar niet uitlenen en transporteren naar Egypte, want het beeld is uit uiterst fijne kalksteen gemaakt, en CT-scans toonden aan dat er holle ruimtes zitten. Bij transport zou het beeld dus volledig uit elkaar kunnen vallen.
"Wordt vervolgd", denk ik.

Vanavond ben ik nog naar een info-avond op de school geweest. Onze zoon moet volgend schooljaar weer een keuze maken, omdat hij naar de 2de graad gaat (3de jaar ASO in België, grade 9 in Amerika). In het 1ste jaar volgde hij Latijn, dit jaar heeft hij er Grieks bij genomen (dat kon in het 1ste jaar nog niet), met de bedoeling om in het 3de jaar dan voor Grieks te kiezen (om uiteindelijk in Grieks-wetenschappen te belanden). Maar het Latijn valt hem zo goed mee, dat hij het nog een jaartje verder wil doen. Anderzijds wil hij ook wel Grieks volgen, dan heeft hij een uur wiskunde meer, en een uur fysica, wat dan weer interessant is indien hij nadien voor Grieks-wetenschappen kiest. Aangezien hij een ernstige vorm heeft van dysorthografie, vind ik dat we deze keuze niet te lichtzinnig mogen nemen, tenslotte wordt het aanbod talen in Grieks-Latijn wel heel erg groot. Hij heeft dan 4 uur Nederlands, 3 uur Frans, 2 uur Engels, 4 uur Grieks en 4 uur Latijn. Dat zijn dus 17 van de 32 uur talen... Gelukkig hebben we nog even de tijd om er verder over na te denken. En ach, als ze op het bedrijf nu eens in zouden willen zien dat ze ons beter met z'n allen naar Amerika konden verschepen, dan is dit studiekeuzeprobleem helemaal van de baan, hahaha!
Zaterdagmiddag komt m'n ventje weer thuis, maar spijtig genoeg zal ik nog tot een uur of 6 's avonds geduld moeten hebben. We geven die dag namelijk weer een cursus, dus de plicht roept. Snif snif snif...
Momenteel zit hij in Puerto Rico, en hij vindt het daar geweldig. "'k Zou hier zo willen wonen", zei hij me aan de telefoon...

7 comments:

Kasaka said...

Oh, Puerto Rico is inderdaad prachtig! Vooral de oude stad San Juan, kan me voorstellen, dat hij het geweldig vindt daar.
Het oude Egypte is ook een van mijn grote interesses, lijkt me fantastisch zo'n lezing bij te wonen! Persoonlijk vind ik, dat de Duitsers gelijk hebben, je wilt zo'n risico met zoiets unieks en ouds niet nemen. Maar ja, het blijft natuurlijk wel Egyptische kunst.

petra van dijk said...

Jeetje wat een talen in zo'n pakket. Ik ben niet echt thuis in het Belgische systeem. Ik geloof direct dat Puerto Rico mooi is. Alleen de foto's al bij mijn dochters in de boeken.

gr Petra

blips said...

Woow zoveel talen en dan met dysortografie is wel heel knap hoor. Al die oudheid doet mij niet zoveel bijzonders, heb al moeite om alle nieuwe dingen die ik moet leren bij te houden. Ieder zijn niche denk ik dan maar.
Fijn voor je dat je lief bijna weer thuis is, zonder is echt tien keer niks hoor.

Annemiek said...

Interessant hoor. Dat eerste plaatje herken in nog van mijn aer history boek.
Wat een talen, wauw!
En het lijkt me wel vervelend te worden, al die weken dat je man er niet is. Af en toe lijkt me nog wel te doen, maar dit wordt een beetje te gek...

Petra said...

Leuk dat hij Puerto Rico zo leuk vond. Ik vond het er ook mooi, maar zou er toch niet willen wonen, eigenlijk. Nou moet ik wel zeggen dat ik natuurlijk maar een heel klein stukje van Puerto Rico heb gezien, natuurlijk.
Een heerlijk weekend gewenst, met het gezin weer compleet!

Sally said...

Oh wat een talen. Lijkt me meoilijk kiezen allemaal.
en wat een interessant stukje over egypte. Ook dat staat zeker nog op mijn verlanglijstje.

@ndrea said...

Leuk om te lezen dat je zoon die klassieke talen zo leuk vindt! Mijn dochter wil over anderhalf jaar (als we terug in Nederland zijn), per se naar het gymnasium, waar ze ook heel wat uurtjes Latijn en Grieks zal krijgen. Mijn man begrijpt niet waar het goed voor is, maar ze is vastbesloten.
Je Egypte verhaal deed me denken aan verschillende vakanties daar. Nefertiti hebben we niet gezien, maar de mummies in het Egyptische Museum maakten grote indruk!