About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Sunday, December 18, 2005

tsjilpende Maya-piramides en pagode-effecten in de boeddhistische tempels

En ook vandaag stond er weer iets in de nieuwsberichten over een Belg…


Gentse ingenieur verklaart eeuwenoud mysterie in Mexico - 18/12/2005

Ooit gehoord van de magisch tsjilpende Maya-piramide van Cancun? Lach niet, want ze bestaat echt. En het is een Gentse wetenschapper - ingenieur Nico Declercq - die het eeuwenoude mysterie ontsluierd heeft.
Je moet het gezien en gehoord hebben om het te geloven: als de toeristen voor de Maya-piramide van Chichén Itza nabij Cancun in de handen klappen, krijgen ze als echogeluid het getsjilp van de quetzal, een prachtige metaalgroene Mexicaanse vogel.
Echte en pseudowetenschappers breken zich al eeuwen het hoofd over het fenomeen, maar het is onderzoeker Nico Declercq van de Gentse universiteit die het geheim ontrafeld heeft. ,,Volgens de lokale bevolking is er magie in het spel, want de quetzal is een goddelijke vogel. Maar ik heb die mensen moeten teleurstellen, want het gaat om een puur akoestisch fenomeen'', zegt Declercq. ,,Bij een gewone echo wordt het geluid quasi onvervormd weerkaatst. Maar op de trappen van deze piramide wordt het geluid in alle mogelijke richtingen gekaatst. Slechts een fractie keert terug naar de afzender. Het zijn net die frequenties die samen het tsjilpgeluid vormen.''

Regendruppels bij snikheet weer
Declercq heeft op basis daarvan een simulatie op papier gezet waarmee je kan voorspellen hoe de een echo van een bepaalde geluidsbron zal klinken. Bij een recent bezoek ontdekte hij trouwens dat de piramide nog een ander intrigerende echo uitstuurt. ,,Toen ik aan de voet wat zat uit te rusten, hoorde ik voortdurend regendruppels in een emmer water plonzen. Het was nochtans snikheet en er viel geen druppel water uit de lucht. Ook dat is perfect verklaarbaar met mijn simulatie, want het was de echo van de voetstappen op de piramidetreden.''

Declercq is intussen vaste gast op internationale congressen en zijn bevindingen haalden ook al het toonaangevende tijdschriften Nature en National Geographic .
,,Wereldwijd zijn er tientallen dergelijke fenomenen, maar de meeste zijn al verklaard. Het bekendste is wellicht het pagode-effect in de boeddhistische tempels op Sri Lanka en India. Daar hoor je soms perfect wat een bezoeker 10 meter verder vertelt, terwijl je de mensen naast je amper verstaat.'' ,,Denk vooral niet dat ik mij op dit soort rariteiten wil toeleggen'', zegt Declercq.

,,Ik hou me vooral bezig met het onderzoek van ultrasone, niet hoorbare, geluidsgolven. Die zijn bij het grote publiek vooral bekend door hun toepassingen in de geneeskunde, zoals de echografie, de bestrijding van kankergezwellen en het stelpen van bloedingen.''

bron: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GPVLO7QO
Willy DE BUCK op 18/12/2005

1 comment:

Anonymous said...

UGent-onderzoeker benoemd als professor aan The Georgia Institute of Technology (1-3-2006)
Dr. ir. Nico Declercq, als onderzoeker verbonden aan de faculteit Ingenieurswetenschappen, heeft een benoeming als professor aanvaard aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit The Georgia Institute of Technology. The Georgia Institute of Technology (Georgia Tech) is een Amerikaanse topuniversiteit, die samen met MIT (Massachusetts Institute of Technology), Stanford en The University of California (Berkely) tot beste van wereldwijde technische universiteiten behoort. Nico Declercq zal er tewerkgesteld worden aan de Woodruff School of Mechanical Engineering. Daarnaast zal hij zijn activiteiten aan de Universiteit Gent voortzetten en studenten de kans bieden om onderzoek aan de UGent te combineren met onderzoek aan Georgia Tech.

Nico Declercq werd “Doctor in de toegepaste wetenschappen : natuurkunde” (met felicitaties van de jury) aan de Universiteit Gent op 12 mei 2005. Hij voerde zijn onderzoek uit in de vakgroep Mechanische Constructie en Productie (onder het promotorschap van Prof. Dr. Ir. Joris Degrieck en Em. Prof. Dr. Dr.H.C. Oswald Leroy) met financiële steun van het IWT-Vlaanderen. Zijn doctoraatsonderzoek handelde over de interactie van ultrageluid met allerhande gesofisticeerde materialen, zoals piezoëlektrische kristallen, composieten, ruwe oppervlakken, modder, … Een deel van de resultaten van zijn doctoraat, omtrent de fysische verklaring van de fluitende piramide in Chichen Itza, werd onder andere gepubliceerd in het toonaangevende magazine Nature. Zijn werk leverde voorlopig meer dan dertig artikels op in internationale tijdschriften, waaronder het tijdschrift Nature. Tevens verrichte hij een 60-tal presentaties op internationale wetenschappelijke congressen, zowat overal ter wereld. In oktober 2005 werd hem een postdoctoraal mandaat van het FWO-Vlaanderen toegekend.

http://www.ugent.be/nl/nieuwsagenda/persberichten/pb5228.htm