About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Saturday, December 17, 2005

FBI, JPEG, Toy Story, Steven Spielberg én een Vlaamse madam



Welke Vlaamse zorgt er voor dat de FBI veel vlotter misdadigers op kan sporen via vingerafdrukken?
Welke Vlaamse ligt aan de basis van het veelgebruikte JPEG?
De toepassing van deze Vlaamse kan je terugvinden in de satellietbeelden in het weerbericht dat we op televisie zien, bijvoorbeeld, of bij hersenscans of de mammografie die gemaakt wordt bij een test op borstkanker.
Maar ook de speciale effecten in tekenflms als 'Toy Story' kwamen tot stand dankzij haar compressietechnologie. Steven Spielberg op zijn beurt kon de spectaculaire landing op het strand van Normandië in 'Saving Private Ryan' alleen verfilmen dankzij de wavelets van … Ingrid Daubechies.

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten heeft haar jaarlijkse Gouden Penning toegekend aan de wiskundige Ingrid Daubechies. Daubechies is bij het grote publiek niet echt bekend, maar in de wereld van de wiskunde heeft ze de status van halfgod. Die heeft ze te danken aan haar belangrijkste uitvinding, die van de 'wavelets'.
Lees leer over deze dame op
http://tinyurl.com/dq9b2


Haar homepage van Princeton:
http://www.pacm.princeton.edu/~ingrid/

Wavelets ter bestrijding van de misdaad bij het FBI: (zeer boeiend artikel)
http://www.cs.kuleuven.ac.be/~ade/.WWW/WAVE/knack00.html
“De FBI heeft zo'n 250 miljoen vingerafdrukken in zijn archief zitten. Iedere politieagent in de VS kan via dat gigantische archief in een ommezien de identiteit van een verdachte controleren. Dankzij de wiskundige algoritmes van Ingrid Daubechies, een Vlaamse uit Houthalen.”

National Academie of Science: Daubechies over haar leven: (Engels, geluidsfragmenten)
http://tinyurl.com/drdv9

Ten Lectures on Wavelets:
http://tinyurl.com/aj9cb

1 comment:

Annemiek said...

Ik heb er nog wat verder over gegoogled en gelezen. Gek toch hoe 1 uitvinding of ontdekking zo iedereen's leven kan veranderen. We nemen het allemaal maar vanzelfsprekend aan, het "is" er gewoon, maar het is wel ooit door iemand ontwikkeld.