About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Sunday, September 18, 2005



Als je in Amerika gaat wonen, dan raadt men je aan om ESL-lessen te volgen:
English as a Second Language.
Je leert er Amerikaans mee, én je leert andere nieuwkomers in je omgeving kennen.

Volgens Census data waren er in 1990 zo’n 25.5 miljoen mensen in de States, ouder dan 18 jaar, die niet het Engels als moedertaal hadden. Velen van hen zijn kersverse immigranten. In 1980 waren er dat nog 17.9 miljoen. Een forse toename dus, waardoor er in grote delen van de VS wachtlijsten ontstaan zijn voor de ESL-lessen.

Enkele cijfers:
42% volgt de ESL-lessen als deel van hun college-opleiding.
29% zegt dat ze de lessen volgen om beter te kunnen communiceren.
14% volgt de lessen om persoonlijke of familiale reden.
15% volgt de lessen om een job te kunnen krijgen, of om een diploma of certificaat te kunnen behalen.

Van diegenen die ESL niet volgenden via hun schoolopleiding, waren er 74% die de lessen aangeraden kregen via vrienden, familie of de werkomgeving.

75% volgt de lessen op een school, 25% via een privé-organisatie, de overheid of een andere organisatie.
Meer dan 1/3de heeft niet zelf moeten betalen voor de lessen.
Een ander derde spendeerde minder dan $100,
En een laatste derde spendeerde meer dan $100.
(Voor diegenen die betaalden, was de gemiddelde kost $185)
(Wat ik mij hier nu afvraag: waarom moeten sommige mensen betalen, en anderen niet? Zou dat louter komen omdat bijvoorbeeld het bedrijf dat je uitstuurde dit financiert?)

De meerderheid van diegenen die de ESL-lessen volgden zijn:
jong-volwassenen (32% is jonger dan 35 jaar)
recente immigranten (31% woont minder dan 2 jaar in de States, 27% tussen de 3 à 5 jaar)

Meer info kan je ook nog vinden op
http://www.census.gov/population/www/socdemo/lang_use.html
http://tinyurl.com/cnc8f

Als je wilt uitzoeken waar je ESL-lessen kan volgen in een bepaalde staat:
http://www.eslgold.com/site.jsp?resource=pag_ex_resources_schools_usa_NJ
http://tinyurl.com/9cvf3

En meer algemeen ook nog
http://esl.about.com/

7 comments:

@nn said...

Zo zit dat, de lessen zijn leuk en je leert er heel veel bij, ook gesprekken over cultuur en samenleving en je leert anderen kennen die in dezelfde situatie ziten als jij, ook al komen ze soms van de andere kant van de wereld.
Het blijft zelfs nuttig als je ook al engels kent van je vroegere schoolopleiding, amerikaans engels is anders en het is een goeie opfrissing voor je kennis.
De gewone ESL lessen zijn overal gratis. Je hebt nog speciale grammar classes en writing classens en de toefl preparetion class en daarvoor moet je wel betalen, ook het lesboek moet je betalen, ook al zijn er ook bruikleenexemplaren in de klas voor wie het echt een financieel probleem is. Nee, echt iedereen kan de lessen volgen, ook als kansarme en dat is heel fijn.
Zeker aan te raden!

Katrien said...

Als 18-jarige Belgische uitwisselingsstudente in de VS, in 1997, waagde ik me ook aan de TOEFL test, die ongelofelijk gemakkelijk was.

Op het moment woon ik weer in de VS, ben getrouwd met een Amerikaan en geef deeltijds Engelse, Franse, Duitse en Nederlandse les.

Mooie blog trouwens. Het is altijd leuk om andere Vlamingen in de VS te leren kennen. Zelf heb ik ook al een tijdje een ( Engelstalige) blog. www.purrplexity.blogspot.com

Petra said...

Helaas neemt lang niet iedereen die ESL (of ESOL (English for Students of Other Languages)) lessen, waardoor onze school voor de ouders van de studenten alle publicaties in vier talen rondstuurt: Engels, Koreaans, Vietnamees en Spaans. Er zijn mensen, die hier al bijna hun hele leven wonen en die nog vrijwel geen woord Engels spreken. Hoe die overleven is me een raadsel! Maar het wordt zo wel een soort toren van Babel.

Annemiek said...

Ook hier kom ik regelmatig mensen tegen die al heel hier wonen maar geen Engels kennen. Het zijn ouderen, en de kinderen vertalen voor hun.
Onze uitwisselings studente, Anais zat in ESL, en die vond het heel leuk, net zoals Ann zegt; lotgenoten tegen komen en veel over de cultuur leren.

Katrien said...

Als je tegenwoordig alleen Spaans spreekt in de VS kom je er ook wel. De VS evolueert langzaam maar zeker naar een tweetalig land,vanwege de Zuid-Amerikaanse emigranten. In de bieb is er een aparte Spaanse hoek, net zoals bij de grote supermarkten en de handleiding bij electronische spullen is ook al in het Spaans. Zelf vind ik dit een leuke ontwikkeling en ik ben dan ook van plan om binnenkort Spaanse les te gaan volgen.

kastelke said...

Ann, bedankt voor je uitleg over de verschillende 'soorten' ESL! Weeral iets bijgeleerd.

kzoons, leuke website heb je ook. Wist niet dat er in Amerika mensen waren die interesse hadden om Nederlands te leren. Of geef je les aan een Nederlandse school?

kasaka: ik begrijp het niet dat mensen de taal van het land waar ze toch verschillende jaren in doorbrengen (of misschien wel de rest van hun leven), niet willen kennen. Voor mij was dat een voorwaarde toen we gingen bekijken naar waar we wilden trekken: het moet een land zijn waar Engels de voertaal is (aangezien ik geen talenknobbel ben, en al wel genoeg Engels ken om mijn plan al wat te kunnen trekken).

Annemiek: voor jullie als verpleegkundigen zal het ook niet makkelijk zijn als je een patiënt hebt die geen Engels spreekt!

Katrien said...

Ik werk als foreign language instructor voor het Berlitz Language Center in Cincinnati. Proctor and Gamble heeft hier, in Cincinnati,zijn hoofdkantoor maar dus ook kantoren in Europese steden zoals Brussel en Amsterdam. Ik geef les aan P&G werknemers,die ofwel naar Belgie, Nederland, Frankrijk of Duitsland verhuizen ofwel regelmatig in die landen vertoeven. Dus ja, ik geef ook Nederlandse les maar dat is natuurlijk niet zo populair als Frans en Duits.