About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Wednesday, September 14, 2005

Boekbespreking: Paspoort voor de Verenigde Staten

Paspoort voor de Verenigde Staten. (Alles wat u moet weten over de Amerikaanse zakencultuur, etiquette en gewoontes).
Deltas Uitgeverij / Zuidnederlandse Uitgeverij, Aartselaar

Het is een klein boekje, 12x18 cm, 96 bladzijdes, en je mist niks als je het niet gelezen hebt. Meer nog: je kan het beter niet lezen, zeker niet als je eigenlijk nog geen kennis hebt van de Amerikaanse cultuur. Ik vermoed dat het door een Amerikaan geschreven is die door zijn landgenoten als zijnde ‘zeer vreemd’ omschreven wordt. Misschien vermoeden ze wel dat hij een marsmannetje is of zo. Want ik heb hier dingen gelezen die ik ab-so-luut niet vond kloppen met het beeld van Amerika zoals ik het ken.
Daarnaast staat het vol met compleet nutteloze bla-bla-bla.

Er waren een zeer beperkt aantal dingen die ik ‘goed om te weten’ vond in dit boekje, en die vat ik hier dan ook even samen:
- Banken zijn maar open van 9.00 uur tot 15.00 uur. Dat is goed om te weten, zeker in een 24/7-economie, want je zou er ook van uit kunnen gaan dat je ook 24/7 aan je geld kan (nou ja, dat zal wel kunnen, maar dan niet via die vriendelijk lachende bankbediende). Sommige banken zijn echter open tot 17.00 of tot 18.00 uur, en sommige ook op zaterdag.
- Grote winkels gaan open tussen 9.00 en 10.00 uur, en blijven open tot 17.00 of 18.00 uur. Op vrijdag en zaterdag zijn ze dikwijls open tot 21.00 uur, en meestal ook op zondag.
(klopt dit eigenlijk allemaal wel? Daar heb ik nooit echt op gelet)
- in dit boekje maakte ik kennis met de uitdrukking WASP:
Witte Angelsaksische Protestant (meestal de hogere klasse).
Tegelijkertijd leerde ik dat WASP (Waspy) ook als een soort van scheldwoord kan gebruikt worden, waar het dan wil zeggen ‘bekakt, ietwat vervelend gedrag’.
- er zat ook nog een overzichtslijstje bij van belangrijke feestdagen, daar ga ik een apart berichtje aan spenderen.

Je ziet, de oogst vanuit dit boekje is mager.
Er staat natuurlijk van alles in geschreven, dat naar mijn gevoel niet klopt, dus vermeld ik het niet. Alhoewel… Misschien moet ik ook maar eens een post aan die onzin wijden, ter illustratie?
Wat volgt dus nog o.b.v. dit boekje?
1) een illustratie van de onzin
2) een lijstje met feestdagen

2 comments:

tineke tromp-purcell said...

ik denk dat je de feestdagen wel vanzelf te weten komt daar:):)
winkels zijn heel laat open. zoals het boekje zegt. maar door de week echt wel tot een uur of tien. zondags ook de hele dag. winkelen is hier een nationale sport! deze informatie komt uit het noordoosten (boston). als je vragen hebt, e-mail me. ik woon hier al 30 jaar.(david.purcell1@comcast.net)
tineke

kastelke said...

Tineke, dan je voor je aanbod!