About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Friday, September 23, 2005

Rita

Ondertussen is Rita van een 5 terug afgezwakt naar een categorie 4 (240 km/uur), en kregen 1.3 miljoen mensen in Texax en Louisiana het bevel tot evacuatie.
Zaterdag komt de orkaan waarschijnlijk aan land. Verschillende grote olieraffinaderijen in de Golf van Mexico worden bedreigd. Deze regio zorgt voor 1/3 van de olieproductie in de VS, dus we zullen weer wat dieper in onze portemonnee mogen gaan tasten…

Aan de kuststreek van Texas hebben veel vluchtelingen voor Katrina een veilig onderkomen gezocht, maar ondertussen worden ze ook daar al weer opgejaagd. En New Orleans zou mogelijk ook nog eens in de klappen kunnen delen, indien de orkaan maar een klein beetje afwijkt van wat het National Hurricane Center in Miami voorspelt.

Volgens orkaanexperten kan Rita de op een na meest destructieve storm ooit worden. Dat zegt orkaanexpert William Gray vandaag in de kwaliteitskrant Florida Today. Orkaan Katrina is met een totnogtoe geschatte schade van 125 miljard dollar en meer dan duizend doden de meest verwoestende orkaan ooit, voor Andrew die in 1992 voor 21 miljard dollar schade veroorzaakte.
Vreselijke records.
De overheid beval de evacuatie van New Orleans in Louisiana en van Galveston en lager gelegen delen van Houston in Texas. Rond Houston, de vierde stad van het land, stond het verkeer op de uitgaande wegen vast. Burgemeester Bill White vroeg de bewoners mensen te helpen die niet in staat zijn zichzelf te evacueren. De overheid beschikt over onvoldoende voertuigen om iederen te evacueren. In 1900 werd Galveston, gelegen op een eiland dat slechts 2,4 meter boven het zeeniveau uitsteekt, bijna volledig van de kaart geveegd door een orkaan. Er vielen toen 8.000 doden.
De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Michael Chertoff riep de bewoners op de instructies op te volgen. ,,Je kan met deze storm niet spotten. De les is: als de storm toeslaat, dan is de beste plaats buiten het pad van de storm.'' Na schade die orkaan Katrina drie weken geleden toebracht, namen de meeste bewoners geen enkel risico en trokken ze weg. De federale overheid liet niet na te tonen dat ze haar les geleerd had na de kritiek op het slordige antwoord op Katrina. Honderden vrachtwagens met water, ijs en maaltijden werden naar de bedreigde kustregio gestuurd. Hulpverleners en medische teams kregen de opdracht zich klaar te houden. Space Center In Houston begonnen medewerkers van de ruimtevaartorganisatie Nasa met de ontruiming van het Johnson Space Center. De thuisbasis van het bemande ruimtevaartprogramma en van ,,Mission Control'' ligt op minder dan 500 meter van de baai van Galveston. De 15.000 werknemers van het complex mochten allen vertrekken. Computers en gevoelige apparatuur werden ingepakt. Een kleine ploeg zal tijdens de eventuele storm ter plaatse blijven. De controle over het Internationaal Ruimtestation werd overgedragen aan het Russische controlecentrum nabij Moskou.

No comments: