About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Monday, November 26, 2007

Humor schaadt de gezondheid

Zaterdag nog even met zoonlief naar de bib geweest. We hebben hier in de bib zo’n self-check-out. Concreet: je scant je bibliotheekpasje en daarna één voor één de boeken die je wilt ontlenen, en op het einde krijg je zo’n ‘kassabonnetje’ met daarop het overzicht van de door jou geleende boeken + de datum dat je ze terug moet brengen. Heel handig dus, op drukke momenten moet je niet meer lang in de rij aan staan schuiven.
Maar zaterdag moesten we alsnog langs de mevrouw aan de balie passeren, want het lukte blijkbaar niet. Het liep mis bij 4 boekjes met cartoons.
Ik: “Mevrouw, kunnen deze boeken niet geleend worden?”
bibmadam: “Oh, jawel hoor mevrouw. Maar pas vanaf 14 jaar.”
Ik schoot in een bulderlach!... Tot ik het doodserieuze gezicht van de bibmevrouw zag… Oeps! Zij meende dat!
Ik: “Mijn zoon zit in het 3de middelbaar, mevrouw. Dat zou dan toch geen probleem mogen zijn?” (terug op mijn meest vriendelijke toon)
Bibmadam: “Neen, dat kan niet. Het mag niet.”
Ik: “Meen je dat nou? Kan ik hier als ouder niet een verklaring ondertekenen waarbij ik de toestemming aan mijn zoon geef om eender wel boek uit de bib te mogen ontlenen? Ik neem de verantwoordelijkheid en zal de bib er niet voor aanklagen.”
Bibmadam: “Neen, dat gaat niet. Mevrouw, er verschijnen elk jaar honderdduizenden boeken. Wij kunnen die écht niet allemaal gaan nalezen. Wij beoordelen ze liever te streng, dan dat we klachten krijgen van ouders die zeggen “Wat heb je mijn kind nu mee laten brengen?!””
Ja hoor, bibmevrouw. U hebt volkomen gelijk. Mijn zoon mag met zijn pasje van ‘jonger dan 14’ Pc-games meebrengen waarin waanzinnigen met het automatisch geweer in hun linkerhand schieten op alles wat beweegt, terwijl ze de overlevende restanten met hun rechterhand vakkundig onthoofden met het samouraizwaard.
Mijn zoon mag de boeken ontlenen die gaan over seks, drugs, misbruik, ...

Maar deze dingen, die mag hij als ‘jonger dan 14’ ABSOLUUT niet zien… Humor schaadt de gezondheid?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

(ik probeerde de foto's kleiner te krijgen, maar dan kon je het helemaal niet meer zien wat er op stond, tenzij je je scherm onder de microscoop ging leggen)


We hebben het op z’n Belgisch opgelost: zoonlief ontleent de games en de ‘jeugdboeken’, ik ontleen de cartoons. (tenminste: hij ontleent ze, maar met mijn kaart. Dat mag, zei de bibmadam. Meer nog: ze stelde het zélf voor om het zo te doen…)

8 comments:

Jasmino said...

Hah, dus bureaucratie is in België niet anders dan in NL. Wat een onzin zeg.....

Maar gelukkig is het opgelost. Wel een leuke strip trouwens!

Petra said...

Ha ha, Hagar the Horrible ook een van mijn favorieten. Die is inderdaad wel heel erg gewaagd, hi hi.

TOG said...

Hier een "bibmevrouw" met amerikaanse opleiding: Juist omdat we niet alles kunnen lezen en zeker niet kunnen uitmaken waar een kind wel of niet aan toe is, ligt het aan de ouders eventuele beperkingen te stellen. Dat is althans de officiële stelling van de American Library Association en de meeste openbare bibliotheken houden zich hieraan, al blijft het soms controverseel en zijn er vooral kleinere plaatsen wel bibliotheken die zich er niet aan houden. Er zijn vaak pogingen om materiaal uit de bibliotheek te bannen of bij kinderen weg te houden, maar meestal heeft dat geen succes. De wetenschap zal de bib waarschijnlijk niet overreden, maar jij zal het misschien leuk vinden een kijkje te nemen op http://www.ala.org/ala/oif/statementspols/statementsif/librarybillrights.htm en http://www.ala.org/Template.cfm?Section=interpretations&Template=/ContentManagement/ContentDisplay.cfm&ContentID=8639
gr. Tosca

Anonymous said...

Hilarisch voorbeeld van bureaucratie !! En je voorbeeld van Playstation games...tov een stip...heel beeldend !!!!

Annemiek said...

Haha, er is toch wel een manier om het op te lossen zo.
Ik ben al heel veel jaren mijn biebkaart kwijt, en heb die van Tim bij me. Dat jochie heeft op die manier al heel wat boeken uitgecheckt vanaf zijn 5e of zo :)

Anonymous said...

Het had echt een Amerikaanse bieb kunnen zijn. Hahaha.

Op de scholen hier ook zo'n onzin. Ik moet nu tekenen dat Shirley een film mag zien. Lord of the flies. Ze hebben dit boek namelijk doorgewerkt. Geen seks of andere enge dingen. En dat in 10 grade...Wel het boek, maar de film...

gr petra

Annelica said...

Haha, dat is nu weer typisch Belgisch hé, voor elke domme regel bestaat er wel een achterpoortje... :-)

Arjunane Denature said...

vThis is a very good post! I admire the way you shared this topic! Keep it up a good job! credit report and score   obat kutil kelamin / kondiloma anjur dokter di apotik