About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Monday, July 25, 2005

Boek: De achterkant van de Amerikaanse Droom




Ik heb net een heel aangrijpend boek gelezen: “De achterkant van de Amerikaanse Droom”, van Barbara Ehrenreich. Uitgeverij Atlas, Amsterdam/Antwerpen, 2005.
Het boek is van oorsprong natuurlijk Amerikaans, en noemt “Nickel and Dimed”.
ISBN 90 450 0899 8

Pas na het lezen van dit boek besefte ik wat de werkelijke waarde is van de tip die je geeft aan die serveerster of het kamermeisje...

Barbara Ehrenreich is een doctor/journaliste die haar rijke leventje vaarwel zegt, om tegen een minimumloon te gaan werken. Waarom? Om na te gaan of mensen rond kunnen komen van een minimumloon…
Zo werkt ze dus als serveerster in Florida, als werkster in Maine en als winkelbediende (Wal Mart!) in Minnesota.
Niet het vinden van werk bleek een probleem te zijn, maar wel geschikte (lees: betaalbare) huisvestiging. Als je een minimumloon verdient (7 dollar/uur), dan kan je echt geen geld opzij zetten, dus waarborg om een woning te huren heb je gewoon niet! Daardoor ben je aangewezen op ‘alternatieve’ vormen van huisvesting: plaatsen waar je per dag of per week kan betalen: groezelige kamers, een motelkamer waar de deur niet van op slot kan, een kleine woonwagen in een trailerpark… Uiteindelijk betaal je per maand natuurlijk een pak meer dan wanneer je een huisje zou kunnen huren, maar de waarborg doet je de das om.
Blijkt ook dat je als alleenstaande werkelijk in de verste verte niet rond kan komen met dat uurloon. Dus ben je genoodzaakt om een tweede job er bij te nemen. Zo komt het dan dat je 7 dagen van de 7 aan het werken bent, of dat je 14 uur per dag werkt…
Op het einde van de maand is het geld op, of hou je een paar tientallen dollar over. Maar: je hebt geen nieuwe schoenen moeten kopen, geen jas, geen kleding, je bent gelukkig niet ziek geweest…

Dit boek vind ik een echte aanrader!
Daarom ga ik er hier nog meer aandacht aan besteden in mijn komende posts.

Nog een meer uitgebreide recensie: http://www.liberales.be/cgi-bin/showframe.pl?boek&ehrenreich

3 comments:

Annemiek said...

Hi
Dat boek moet ik ook eens gaan lezen, maar eerst Harry Potter nog.
In mijn werk zie ik ook mensen van alle kanten van de maatschappij en weet ik maar al te goed hoe goed we het eigenlijk hebben. Rondkomen van minimumloon is bijna onmogelijk, zeker als je ook nog voor kinderen moet zorgen.
Ik zie dat je een garage sale gaat houden; dat heb ik ook wel eens gedaan, maar altijd pech en regen op die dagen. Hopelijk voor jullie beter!

@nn said...

dank je voor de tip van het boek, ga alvast proberen het me ook zo snel mogelijk aan te schaffen, zal me ook weeral helpen de dingen te relativeren. succes met je verkoop, had graag eens langs gekomen!

kastelke said...

Misschien dat jij makkelijker de Engelse versie van het boek te pakken krijgt dan de Nederlandstalige? Misschien hebben ze het zelfs in de bibliotheek?

En, Ann, je bent altijd welkom hoor! ;-)