About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Saturday, April 12, 2008

Priorij Heilig Graf / Kasteel van de Hertogen van Brabant

De laatste dagen is de zon wat minder gierig geweest met haar straaltjes. Soms voelt het wel nog een stuk kouder aan dan het er aanvankelijk uitziet met die mooie blauwe lucht en het stralende zonnetje, maar ik geniet. Oh, wat doet dat goed! ‘k Zal er maar niet teveel aan denken dat we waarschijnlijk nog een fikse portie “aprilse grillen” tegoed hebben...

Vandaag zijn we een ganse dag op stap geweest. Naar Turnhout, de hoofdstad van de Antwerpse Kempen.

Voor de middag kregen we een rondleiding op de priorij van het Heilig Graf. Begin jaren 1900 werd dit schitterende (geclasserde) gebouw gebouwd o.l.v. de bekende Vlaamse architect Taeymans, in zijn kenmerkende Vlaamse neo renaissancestijl.
We bezochten o.a. het salon, de refter, de bibliotheek, het pandhof en de kapel. In de kapel hingen veel glas-in-lood ramen, maar deze zag er schitterend uit met de zon die er op scheen:
Photobucket
Rechts zie je de verrijzenis van Jezus (op paasdag), onder hem liggen de windels die hij achter laat.
Onderaan in het midden de engel die de boodschap brengt aan twee dames die vol ongeloof zijn (links onderaan).
Links boven nog 3 engelen in de vlucht.


In Vlaanderen heeft er een hevige taalstrijd gewoed (o.a. in het onderwijs) in de jaren rond 1960. Tot dan was het heel normaal dat je onderwijs in het Frans kreeg, o.a. ook aan onze Vlaamse (sic) universiteiten. Maar vandaag leerde ik dat de zusters van het Heilig Graf deze strijd al succesvol gevoerd hebben in 1906: vanaf toen gaven zij in hun school al les in het Nederlands. Ook aan het hoger onderwijs voor leerkrachten!

Na de middag bezochten we onder de deskundige leiding van een stadgids het kasteel van de hertogen van Brabant. Dit voormalige jachtslot gaat terug tot in 1106!

Photobucket
Deze foto heb ik even "geleend" van het internet.

De architectuur en de verschillende decoratiestijlen geven de geschiedenis weer van dit kasteel, dat momenteel dienst doet als Rechtbank van Eerst Aanleg voor het arrondissement Turnhout.
Ik denk niet dat we iets van restanten gezien hebben uit de 12de eeuw, maar wel nog een stukje trap en tegeltjes die reeds 400 jaar oud zijn.

Photobucket

Begin jaren 1900 werd dit kasteel grondig gerestaureerd onder leiding van ... architect Taeymans. En in 1994 onderging het nog eens een grondige restauratie, onder leiding van de architect die ook ons huis getekend heeft!

Photobucket

Naast Boheems glaswerk waren er ook veel decoraties in beeldhouwerk, o.a. deze leeuw.
Het was een boeiende en leerrijke dag!

3 comments:

Hilde said...

Waw, prachtige foto's, Elke! Vooral dat glasraam! 'k Kan me voorstellen dat je ervan genoten hebt! Ik mis dat cultureel erfgoed hier wel...

Groetjes,

@ndrea said...
This comment has been removed by the author.
Annemiek said...

Dat ziet er prachtig uit.
Leuk die connectie met jouw huis!