About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Thursday, April 03, 2008

Panamarenko

Gisteren zijn we naar een tentoonstelling van Panamarenko geweest.
Van zijn website:

Panamarenko (Antwerpen, 1940) is een buitengewoon en niet te classificeren individu binnen de hedendaagse kunst.
Als kunstenaar, ingenieur, fysicus, uitvinder en visionair heeft hij uitzonderlijk onderzoek gevoerd naar begrippen als ruimte, beweging, vlucht, energie en gravitatie. Zijn werk is een combinatie van artistiek en technologisch experiment, en neemt verschillende vormen aan: vliegtuigen, duikboten, auto's, vliegende tapijten en vogels. Telkens spectaculaire constructies van vreemde schoonheid, tegelijk speels en indrukwekkend.


Zoonlief heeft onlangs nog een kunstwerk gemaakt dat geïnspireerd is op het werk van deze kunstenaar. Van oom Luc kreeg hij zijn eerste modem. Een exemplaar uit 1984 dat maximum 9600 bits per seconde (dus 1200 bytes per seconde) haalde en dat toen zo'n 75.000 Belgische frankskes kostte (omgerekend bijna € 2.000!!!).

De kwaliteit van de foto’s is niet geweldig, er waren hele grote ramen waar de zon pal op stond... Maar hier alvast wat sfeerbeelden:
Photobucket
Brazil 2004
Pilot with foldable wing construction & motor
schaalmodel voor het origineel full-scale ontwerp (ongeveer 6 m spanwijdte).
Te koop voor € 15.000

Photobucket

Photobucket
“Rugzak met 60 pk motor met houten propeller die de drager moet toelaten vertikaal op te stijgen en vrij in de lucht te bewegen”
Full-size model. Niet te koop.
Panamarenko zou er effectief een klein stukje mee van de grond geraakt zijn.
Ik denk dat we nog eens naar het MUHKA moeten http://www.muhka.be/ om nog wat verder in de Panamarenko-sfeer te komen, want zoonlief wil er een spreekbeurt over gaan houden.
Het is een boeiend gegeven: zijn dit eerder technische studies, of is dit kunst?... Een debat waard!


P.S.: Iemand enig idee? Ik laad mijn foto's op bij Photobucket. Voor die laatste foto ga ik dan naar "edit" en dan komt de foto effectief in de juiste orientatie te staan. Maar als ik dan die html-code overneem om op mijn blog te zetten, dan lijkt het of ik die edit helemaal niet gedaan heb, en ligt de foto terug op z'n kant.
Wat doe ik fout?

5 comments:

Kasaka said...

Leuke foto's, Elke! En die laatste foto zie ik wel goed.

Jasmino said...

Hoi ELke,

Inderdaad een interessante discussie: techniek of kunst? Dat zijn wel de tentoonstellingen die ik zelf ook het leukst vind, die ambivalente kunst is tenminste niet zo zweverig en vaag. Schilderijen, vooral de zware 17 en 18e eeuwse kunst vind ik helemaal niet interessant in een museum, daar word ik vaak chagrijnig van.

Leuke foto's ook! En de laatste foto zie ik ook perfect! Misschien helpt het om de foto te draaien voordat je hem uploadt?

Sally said...

volgens mij zie ik de foto in z'n juiste perspectief.
Leuke tenstoonstelling.

kastelke said...

Wat een mysterie!
Jullie zien die foto dus in portrait? (mijn echtgenoot dus ook, zelfs op een kleiner scherm)
IK op mijn pc zie die foto dus in landscape!...

Annemiek said...

Dat ziet er interessant uit.