About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Tuesday, April 15, 2008

België in lijstjes

Ik bracht van de bib en boek mee, zo’n “rariteitenboek”, je kent dat wel, eigenlijk volkomen overbodig, maar wel eens leuk om door te neuzen:
“België in lijstjes. Wetenswaardigheden over ons land, in cijfers en tabellen”.
Ik ging net even zoeken op het internet, maar er is amper iets over te vinden. Ik vind zelfs geen IBSN-nr in het boek (!) en ook op de site van de uitgeverij (lannoo) is het boek niet terug te vinden. Raar maar waar...

Er staan allerlei lijstjes in. Bv met de 10 rijkste families, de functies in het koningshuis, hoeveel bier we jaarlijks drinken, wie deelnam aan het eurovisiesongfestival (leuk scrabblewoord!).

Zo leer ik dat de langste rivier de Maas is, dat West-Vlaanderen de meeste vrachtwagens telt. Maar ook dat er 10 gemeenten zijn die minder dan 2000 inwoners hebben.

Dat de naam Peeters gedragen wordt door om en nabij 33.113 personen en Janssens door 30.996 mensen. Op ranking 99 staat de naam Pieters (5.215 personen) en op 100 staat Adam (5.204). En gek genoeg staat mijn familienaam ook in de top 100, maar die van mijn man –tegen mijn verwachting in- niet.

Er wonen 99.876 Italianen in België, gevolgd door 55.398 Fransen en 54.910 Nederlanders. En ja hoor, er wonen ook 11.582 Amerikanen en zij staan op de 11de plaats.

Er zijn 1.675.000 katten en 1.064.000 honden. En wij moeten geloven dat de samensteller van het boek ze allemaal telde? Hoe tellen ze die dieren eigenlijk? Want vroeger moest je nog een hondenpenning kopen, maar dat is ook al jaren afgeschaft... Hoe weten ze dan hoeveel honden er zijn? Laat staan hoeveel katten!

En tot slot de lottocijfertjes. De getallen die sinds 1978 het meest getrokken werden, zijn:
24 (38o keer)
7 (378 keer)
16 (370 keer)
5 (368 keer)
25 (363 keer)
14 (355 keer)
Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ze in combinatie met elkaar getrokken werden. Dus of je hier de jackpot mee behaalt? Maar indien dat wel het geval is, vind ik dat je mij toch een soort tipgeld moet schenken. Ik neem genoegen met 10%. Vraag ten gepaste tijde mijn rekeningnummer maar! Ik kan geen fiscale attesten afleveren maar ben alsnog een goed doel hoor!

7 comments:

Annemiek said...

Haha, met met "statistiek-kunde" kan ik nu uit gaan reken wat de 'probability' is van die nummers en het 'significant' is en of er foetelarij in het spel is. Niet dat ik dat van plan ben hoor :)

Grappig dat mijn meisjesnaam in Belgie op de eerste plaats staat :)

Becs said...

Hahaha, zo leer je nog eens iets :-)

Casper said...

Lijstjes zijn verslavend. Ze maken de chaos zo heerlijk overzichtelijk. Ben zelf ook een mens van lijstjes maken (to-do-lists), maar ik maak het zelden mee dat ik het hele lijstje af kan vinken...

@ndrea said...

Hoeveel vlooien zullen al die honden en katten samen wel niet bij zich dragen? En hoeveel kilo hondendrollen produceren die honden jaarlijks? Iewww... sommige dingen moeten maar nooit in lijstjes terecht komen.

Ellie said...

Ha...lijstjes.... hier een echt lijstjes freak !!

Ze lachen me op het werk hier altijd uit..met me aftiklijstjes !!!

Mijn achternaam is in Belgie nog steeds uniek hoor....maar ja ben d'r dan ook geen echte he..;)

Hilde said...

Ik vermoed dat ze de katten- en hondencijfers extrapoleren uit de verkoopcijfers van katten- en hondenvoeding (en met de natte vinger er extra's bijtellen voor al de katten en honden die in het wild loslopen of biefstuk krijgen voorgeschoteld ;-) )???

Ik ben absoluut geen lijstjesfreak, Roel des te meer! Kan me niet voorstellen dat er nog gemeenten zijn met minder dan 2000 inwoners...

Groetjes,

Miranda said...

Hallo Elke, even weer een berichtje van hier. Ik mis je geschrijf wel hoor. Het is maar stil vanuit daar. En ik ben zo benieuwd hoe jullie verlof geweest is. Ik hoop dat jullie enorm genoten hebben van jullie verblijf en omgeving. Mocht je zin hebben, schrijf je maar weer eens een stukje. Lieve groetjes vanuit Virginia