About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Wednesday, October 04, 2006

Kennismaking met Nepal

Wat een leuke reacties allemaal op onze financiële adoptie!
Ik zal even trachten hier te antwoorden op wat vragen:
Becs, we gaan voor midden oktober een 'peterschapsdossier' krijgen, met daarin een dossier van het kind waar wij voor gaan zorgen. Onze gegevens worden daarop ook doorgegeven naar de verantwoordelijke in Nepal, zodat het kind ook weet dat er in België mensen zijn die er voor gaan zorgen dat zij school kan lopen. En dan zouden we binnen een periode van 3 maanden een eerste briefje mogen verwachten. Dat duurt nog lang, niet?! Bedoeling is dat we haar financieel blijven sponseren tot dat zij de school verlaat. (en dat kan al vrij jong zijn, in Nepal, zeker bij meisjes, die dikwijls niet eens een lagere school afmaken, maar meer daarover in een volgende post)
In ieder geval kunnen wij dan met haar gaan schrijven, en zij krijgen -als ik het goed begrepen heb- 4 keer per jaar de kans om terug te schrijven naar de peetouders, maar daar worden ze niet toe verplicht. Natuurlijk hoop je dat ze dat wel doet, zodat je een beetje kan volgen wat er zich ginder afspeelt, maar ik kan op dit moment ook niet inschatten hoe 'spraakzaam' ze is, en hoe vlot het schrijven in het Engels zal gaan.

Ann, liefst van al zou ik al onmiddellijk naar Nepal vliegen om ter plaatse te gaan kijken, maar reizen naar Nepal is niet zo evident (en vooral heel erg duur). Maar we hopen natuurlijk op een vlot contact met onze adoptiedochter, en heel stiekem dromen we er dan ook wel van om ginder eens een bezoekje te brengen.
Het is namelijk zo dat je niet teveel geschenkjes op mag sturen (omdat die kinderen "gelijk" zijn in hun armoede, en als één iemand dan "luxueuse" cadeau's ontvangt, dan kan dat voor wrevel zorgen met andere kinderen in het hostel of de school). Dus: geen luxe dingen, eerder educatieve dingen zoals een boekje, teken- en schrijfmateriaal, ...

Hilde, ik ben natuurlijk onmiddellijk naar de bib gegaan voor literatuur. Eerst heb ik wat algemene dingen over Nepal gelezen (waarvan je de samenvatting de komende tijd hier gaat vinden), en nu ben ik net begonnen in een reisverhaal van een Nederlandse dame die ginder rondtrok, en met een weeskind naar huis kwam. Daar leer je meer uit over het dagelijks leven.
Julie hebben zo'n kind in Sri Lanka? Moet je eens wat over schrijven!

Photobucket - Video and Image Hosting
Een kaart van Nepal


1. Kennismaking

1.1. Algemeen
- pas in 1951 opende het land zijn grenzen voor buitenlanders
- enorme verscheidenheid in landschap en cultuur - grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen; groot aantal etnische groepen, verschillende religieuze strekkingen (die zich al dan niet met elkaar vermengen).
- 140.000 km²
ter vergelijking:
België = 32.545 km²
Nederland = 41.526 km²
USA = 9.372.610 km²
New Jersey = 22.608 km²

- 25.000.000 inwoners
- het oppervlak bestaat voor 75% uit heuvels en bergen (met moeilijk toegankelijke gebieden)
- afstand tussen Oost en West = 885 km, en varieert tussen Noord en Zuid van 145 km tot 241 km
- grenst in het noorden aan China (het door China bezette Tibet) en in het oosten, zuiden en westen aan India

1.2. De klimaatzones
- de bergketens verdelen het land in 3 afzonderlijke klimaatzones: (van zuid naar noord) de Terai, de Centrale Zone en de Hoge Himalaya.

*De Terai is een tropische laagvlakte en ligt op een gemiddelde hoogte van 200 m. Door de ligging op dezelfde breedtegraad als Florida, heb je hier een prettig (sub)tropisch klimaat, met hete zomers tot 40°C, en zachte en droge winters (minimum 10°C).
*In de bergen en valleien heerst er een gematigd klimaat, met warme zomers en koele winters.
*De Hoge Himalaya situeert zich tussen de 4200 en 8848 km hoogte, en kent een alpien klimaat met korte, koele zomers (maximum 10°C), en lange, strenge winters (< 0°C).

Regentijd van juni tot september (vooral ’s nachts) met tussen de 2000 à 3000 mm regen in de Terai.

6 comments:

Becs said...

Wat leuk dat je er nog wat meer op in gaat en er wat uitleg over geeft! Ik vind het echt een geweldig initiatief.

Ik kan me goed voorstellen dat je er ook stiekem op hoopt om eens een keer die richting op gaat. Stel dat dat gebeurt, mag je haar dan ook op gaan zoeken?

Annemiek said...

Mooi dat je dit doet voor een kind.

Anonymous said...

Heel interessant om te lezen. Ik kan mij voorstellen dat je nu zoveel mogelijk te weten wilt komen over Nepal. Kon je trouwens een land 'uitkiezen' of krijg je dat toegewezen?

kristine@BackinBelgium said...

Daar wordt een mens nu eens echt stil van!
Fantastisch initiatief... zouden we zelf ook nog kunnen overwegen als we terug in België zijn. Hadden eerst nog aan een echte adoptie gedacht, maar dat is nu verleden tijd wegens 2 jaar in LA.
Dit lijkt me echter een initiatief waar je ook veel voldoening kan van krijgen en dat zeer zeker even nuttig is!

Anonymous said...

Elke, wij hebben 2 kindjes uit Sri Lanka geadopteerd (volle adoptie), vandaar. Wij zijn Ralphje in Sri Lanka gaan halen in augustus 2000 en Madu in november 2002. Beiden waren ong 6 maand. Met als gevolg dat je inderdaad veel over dat land begint te lezen... Het is hun thuisland en zij hebben er nog hun biologische moeder... Sri Lanka blijft heel belangrijk voor ons en wij gaan binnen een paar jaar er opnieuw heen met onze jongens (als ze ietsje ouder zijn).

Groetjes,

kastelke said...

@Hilde: Weet je dat ik het zo gewoon ben dat Ralph en Madu jullie kinderen zijn, dat ik gewoonweg vergeten was dat zij oorspronkelijk uit Sri Lanka kwamen! :-)