About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Tuesday, January 10, 2006

Nieuw België ligt in New Jersey!De afgelopen dagen was ik op het internet nog wat kris-kras info aan ’t zoeken over New Jersey, en toen kwam ik dit tegen:
http://mapmaker.rutgers.edu/HISTORICALMAPS/earlyNJ2%20copy.jpg
Tiens, wat zien we daar?! “Nova Belgica” in Amerika??? Wegens tijdsgebrek werd de link gewoon in mijn ‘to-do favorietenlijstje’ geplaatst, want dit intrigeerde me toch wel!

En een dag later kwam ik dit tegen:
Wist je dat België ooit een kolonie heeft gehad in Nieuw-Zeeland of dat de voorloper van New York geen Nederlandse maar een Belgische kolonie was?
En heb je al ooit gehoord van Villaguay in Argentinië, de enige nog bestaande Belgische kolonie ter wereld?
Patrick Maselis, bedrijfsleider en gepassioneerd filatelist, heeft het allemaal opgezocht, bestudeerd en nu ook in boekvorm gegoten. In "Van de Azoren tot de Zuidpool" vertelt hij, op basis van documenten en brieven, het verhaal van alle Belgische kolonies waar ook ter wereld.
Het vervolg kan je lezen op de website van Radio Vlaanderen Inernationaal:
http://tinyurl.com/bh4tm

Aha! Dat is natuurlijk al een goede verklaring voor “Nova Belgica”!
‘k Heb me voorgenomen om dit, als ik in New Jersey zit en wat extra tijd voor mezelf begin te krijgen, eens verder uit te zoeken.

1 comment:

Alejandro Germán Müller said...

Hi, I'm from Villaguay, which was a belgian colony from people from Oudenaarde.
I participated in a research done about belgian origins and also of a documentary film about this immigration.
I invite you to take a look at:
www.coloniasbelgas.com.ar

Tot straks!