About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Monday, March 17, 2008

"Stel dat" en "Als ... dan"

Opstoot kredietcrisis zorgt voor paniek. Greenspan ziet ‘ergste crisis sinds Tweede Wereldoorlog ” titelt De Standaard vandaag in zijn online uitgave.
Het zoveelste bericht in die zin dat in de afgelopen weken verschenen is.
En dat baart me zorgen. Ja, natuurlijk omwille van de mogelije impact op heel de wereldeconomie, maar vooral omwille van de gevolgen voor ons eigen kleine leefwereldje. Want krijgen we op deze manier nog wel een kans om naar de VS te verhuizen? Gaat het bedrijf die kosten willen maken, of willen ze de trend van de afgelopen jaren door al dat slechte nieuws alleen nog maar versterkt verder zetten en dus “besparen besparen besparen”?...
Gaan we echt alleen nog maar kunnen hopen op het winnen van een Green Card?

We zullen maar niet te depressief worden, en de dingen van een positieve kant trachten te bekijken? Daar zijn we ondertussen expert in, we oefenen het tenslotte toch al meer dan 3 jaar.
STEL dat we de Green Card winnen, DAN worden we genoodzaakt om onze woning te verkopen want huizen in (midden) New Jersey zijn duur. Heel duur zelfs als je in een goede schoolbuurt wilt wonen.
Ik volg de immobiliënmarkt daar nu al een jaar of 3, en ik moet zeggen dat ze daar bitter weinig te lijden hebben onder die hypotheekcrisis. Een huis vergelijkhbaar met datgene waar wij hier nu in wonen kost ginder nog een heel stuk meer dan hier. Het positieve is dus: ALS wij ons huis op dit moment zouden moeten verkopen en onze euro’s omzetten in dollars, DAN zouden we een flink pak geld meer hebben dan enkele maanden geleden, dankzij de huidige dollarkoers. Want op het moment dat ik dit bericht schrijf is elke dollar 1.579 euro waard!

Maar ja, termen als “stel dat” en “als ... dan”, die gebruik je enkel maar in verhalen die ver van de realiteit staan. In dromen dus.
En dat zullen we dus nog maar even verder moeten doen.

Vanaf april kunnen de notification letters weer in de bus vallen... Hopen dus maar weer. En ondertussen wachten. Zoals de duiven.

7 comments:

Jasmino said...

Ik blijf voor jullie duimen! Wat zou het fantastisch zijn als jullie positief bericht krijgen!

Hilde said...

Ook wij zullen duimen... Blijf erin geloven, maak een 'visualization board' (lees het boek of bekijk de DVD 'the Secret' maar een keertje...) en die dag komt er zeker!

Groetjes,

Annemiek said...

O jee, die als datjes allemaal! Ik blijf met je mee hopen.

www.vandijkjes.punt.nl said...

Ik ben ook erg benieuwd. Ook wij hopen op een greencard. Niet om te verhuizen maar wel om vele problemen voor ons op te lossen, omdat een E2 een tijdelijk visa blijft en kinderen vanaf 21 geen verblijfstatus meer hebben. Wij mogen hier dan wel wonen maar wat als je visa niet verlengt wordt.. Alles en alles wat ik bezit is hier en voor ons is er geen weg terug.

het winnen van zo;n kaart zou voor ons een stukje zekerheid op lange termijn zijn.

gr petra

Petra said...

Wij hebben het zelfde als de andere Petra uit Oneonta.
Ook weer ingevuld die Green Card loterij. Maar duim zeker ook voor jullie!

PS leuk he weer een nieuw berichtje op Caspers blog

Casper said...

Heb zelf 8 keer meegedaan aan de loterij, voor ik won, maar een voordeel heb je, Elke: jullie maken bij iedere trekking twee maal kans!

En de dollar blijft stijgen, en die huizencrisis is nog lang niet voorbij en zal ook NJ wel zwaarder gaan treffen.

Ik blijf een rasoptimist (waarbij jij me zo nu en dan ook nog moed hebt ingepraat, haha!). Het komt vast goed. Oh, en ik kreeg destijds pas in juni de brief binnen met de positieve uitslag, dus wees geduldig!

Casper said...

ik bedoel natuurlijk dat de dollar blijft dalen - en da's voor mijzelf helemaal niet leuk!