About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Wednesday, July 04, 2007

4th of July

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Vandaag viert men in Amerika 'The 4th of July', hun onafhankelijkheid. Natuurlijk zie je dan overal om je heen de Stars & Stripes, maar meer nog dan een patriottische feestdag, is dit een familiedag, en bekijk het begrip 'familie' dan maar gerust heel erg ruim, want men viert met iedereen die mee wil vieren.


In 2000 hadden wij het geluk om deze dag samen met Ron, Lynne en hun kinderen Daniël (zaliger) en Emily te vieren. We gingen naar de parade kijken (waar de kids aan deelnamen), hebben een heerlijke BBQ gehad, zijn naar een grote kermis geweest, en naar het strand van Lake Michigan, waar we een prachtig vuurwerk hebben kunnen bewonderen.
Heel die sfeer was zo bijzonder, dat het toen onmiddellijk mijn droom was om dit gevoel ooit terug opnieuw te kunnen beleven.

Wat ik zo bijzonder vind is dat gevoel van samenhorigheid dat me op die dag overvallen is. Het maakt niet uit of je blank of zwart of rood of wat dan ook bent, je bent Amerikaan. Het is integratie en multicultiraliteit (bestaat dat woord?) in één hap. Afro-Amerikanen staan even enthousiast mee te vieren als moslims of Aziaten of wie dan ook. Zonder discriminatie.
Waarom moeten wij hier in België alles zo forceren via wetten en regeltjes om zogezegd niet te discrimineren en om ons multi-cultureel te gedragen, terwijl dat ginder allemaal zo simpel lijkt, en er geen regeltjes voor nodig zijn maar spontaan zo is? Ik heb hier nog nooit een moslim het feest van de Dynastie zien vieren, of Aziaten zien applaudiseren als onze soldaten op 21 juli voorbij komen marcheren...
De oorzaak zal misschien liggen in het feit dat het huidige Amerika juist ontstaan is uit zo'n melting pot. Dat iedereen immigrant is? Da's trouwens nog zo iets: hier in België hoor je "Ik ben 3de generatie ". Dat ben je toch niet? Je woont daar dan toch niet meer, maar hier? Net zoals je ouders dat deden? In Amerika hoor je dus: "Ik ben 1ste generatie Amerikaan". Het lijkt misschien een klein verschil, maar het ganse gevoel dat er achter zit is enorm.

In ieder geval gaat vandaag de '4th of July' weer aan ons voorbij, de dag waarvan we een half jaar geleden haast zeker waren dat we die dit jaar konden gaan vieren in onze nieuwe woonplaats, Amerika. Niet dus.

Ter compensatie gaan we dus Halloween vieren in Michigan City, bij Ron en Lynne. Thanksgiving had nog leuker geweest, maar vanwege de schoolvakantie onmogelijk.
Donderdag 25 oktober vertrekken zoonlief en ik naar Chicago, zondag 4 november komen we terug. Papa zal vanaf 25 of 26 oktober ook komen, maar die komt ofwel vanuit Puerto Rico, ofwel vanuit de Westkust.

Happy 4th of July!!!

11 comments:

Manon said...

Kan me goed voorstellen dat vooral deze dagen heel erg zuur zijn. Halloween is ook leuk om mee te maken hier :)
Veel plezier in Griekenland!
Groetjes

ilse said...

Prettige vakantie.

Kasaka said...

Veel plezier in Griekenland, Elke! En ik blijf voor jullie hopen, dat er toch plotseling een opening komt om jullie verhuisdroom te vervullen!

Annemiek said...

Halloween in ook leuk. Hier is 4 juli echt in het water gevallen, daar heb je niks aan gemist. De hele dag grijs, regen en koel.
Alvast heel veel plezier in Griekenland.

Anja said...

Fijne vakantie!! Ik hoop dat jullie droom om in Amerika te wonen eens uit zal komen.

Becs said...

Leuk vooruitzicht zeg Halloween! Ook ik zal blijven hopen voor jullie!!

Fijne vakantie!

petra van dijk said...

Fijne vakantie.

Zoals Annemiek al schreef het goot hier van de regen helaas...

gr petra

Hilde said...

Het is wel net zoals je het beschrijft, Elke! Wij hebben een multiculturele straat en vierden allen samen Independence Day. Heel bijzonder!

Ik duim voor je, hopelijk wordt je droom ooit werkelijkheid!

Groetjes,

Sue said...

Leuk vooruitzicht van Halloween. 4th of July is inderdaad erg bijzonder. Ik heb gisteren net mijn eerste meegemaakt. Echt mooi.

Ik blijf hopen en duimen dat het er voor jullie ook nog een keer van komt.

Fijne vakantie in elk geval. Griekenland is ook niet mis.

Annelica said...

Leuk voor jullie dat vooruitzicht om naar de US te gaan! Ik vind trouwens Halloween één van de leukste feesten in de US. Lekker herfstig, pumpkin patches, pompoenen uitkerven, ... alleen de pumpkin pie mogen ze voor mij achterwege laten (vind ik echt niet lekker!)

Aleysha said...

Mooi Vuurwerk, wij wilde het hier ook zien maar het werd bij ons afgelast omdat het slechts weer was.
Gr Aleysha (Dochter van Petra van Dijk)