About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Tuesday, June 19, 2007

dubbele nationaliteit geldt niet overal

Remco De Jong schreef voor het internetmagazine Wereldexpat een artikel over de nieuwe mogelijkheid die de Belgische wet biedt om een dubbele nationaliteit te voeren:

Dubbele nationaliteit voor Belgen geen probleem
Waarom voor Nederlanders dan wel?

In België is sinds deze week een nieuwe wet van kracht die het mogelijk maakt dat Belgen er in het buitenland twee nationaliteiten op na houden. Tot nu toe verloren Belgen die een andere nationaliteit aanvroegen, automatisch hun Belgische paspoort. Dat automatisme is nu verdwenen.

De nieuwe wet is aangenomen omdat de Belgische regering het belangrijk vindt dat Belgen in het buitenland de band met hun moederland kunnen behouden.
De nieuwe wet had heel wat voeten in aarde. De invoering heeft veel tijd gekost, ondermeer omdat het Verdrag van Europa moest worden opgezegd. Dat kon alleen met instemming van alle ondertekenaars van dat verdrag. De nieuwe wet zal in de landen die dat verdrag ondertekenden, (Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) pas over een jaar van kracht worden.


Dat betekent concreet dat een Belg die volgende week in de Verenigde Staten de Amerikaanse nationaliteit aanvraagt, een Belg blijft mét een extra nationaliteit erbij. Een Belg die Nederlander wil worden, kan beter nog een jaar wachten, tenminste: als hij de Belgische nationaliteit wenst te behouden.
De nieuwe wet heeft geen terugwerkende kracht.

De Waalse minister van Justitie Laurette Onkelinx spreekt van een belangrijke wetswijziging die Belgen in het buitenland helpt bij het ontwikkelen van een carrière. "In bepaalde landen is het een belangrijk obstakel als men de daar geldende nationaliteit niet heeft, bijvoorbeeld voor de professionele loopbaan of voor het kopen van onroerend goed." Aan de andere kant zijn volgens de minister veel Belgen zeer gehecht aan hun oorspronkelijke nationaliteit en is het een goede zaak als Belgen die in het buitenland een 'briljante carrière' hebben gemaakt, zich ook in de toekomst nog Belg kunnen noemen. De nieuwe wet zorgt ervoor dat die Belgen zich niet 'uitgesloten' zullen voelen door hun vaderland.

In het vervolg van het artikel kan je nog lezen over de vraag die sommigen zich stellen of je wel trouw kan zijn aan twee landen tegelijkertijd:
http://www.wereldexpat.nl/nl/wonen/contactmetNL/dubbelenationaliteiten_remco

4 comments:

blips said...

Ik vind het een goede zaak dat ook Belgie een dubbele nationaliteit erkent.

Sandra said...

Ik vind het ook een goede zaak, ik begrijp niet waarom het in Nederland anders is ..

Lang geleden dat ik op je blog bent geweest Elke ;)

Cisje said...

Ik weet niet of ik dat zou willen 2 nationalieteiten. Als ik in het buitenland zou wonen. Dan zou ik alleen denk ik mijn Nederlands/nationalieteit willen, als ik in het buitenland woon. Is eigenlijk best wel ingewikkeld eigenlijk.

Ellie said...

Mhh....ja ik als Nederlander zou ook graag als ik ging emigreren naar een ander land een dubbele nationaliteit houden. Het geeft je toch een identiteit, waar je zo aan gehecht bent. In Belgie waar ik nu woon,is het me 2e woning, heb nog steeds een appartement in Nederland, en ben daar ook ingeschreven, en werk de max van 180 dagen in Belgie en 40 in Nederland. Om de tax regels aan te houden.