About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Tuesday, July 25, 2006

Malta, deel 6: Blue Grotto en Marsaxlokk

Donderdag 6 juli 2006 bezochten we de Blue Grotto en het havenstadje Marsaxlokk (spreek uit: Marsashlok)

In een land dat grotendeels leeft van het toerisme, kan ik begrijpen dat wàt dan ook wat maar enigszins in de smaak zou kunnen vallen van toeristen, ook daadwerkelijk toeristische geëxploiteerd wordt. En zo komt het dat we naar Wied iz-Zurrieq rijden, om een bezoek te brengen aan de Blue Grotto.
Niet dat het daar niet mooi is hoor, daar niet van! Maar als je net al Azur Window bezocht hebt, en daar al een boottochtje gemaakt hebt, dan heeft deze uitstap weinig nieuws te bieden. Variatie op een thema, je weet wel.
Ach, het feit dat we weer met zo’n klein motorbootje over het water dobberen, zodat de frisse waterdruppels in ons gezicht spatten, en het koelere windje dat op zee je lichaam komt strelen, dat zijn gewaarwordingen die bij dergelijke temperaturen van 35 à 40°C toch wel welkom zijn. Daar zullen we het dan maar voor doen zeker?! Maar indien je zelf dus een trip plant naar Malta: ik zou de voorkeur geven aan Azur Window, omdat je daar ook nog Fungus Rock hebt, én het uitzicht is er toch nét iets mooier.
Het water is dus weer heel erg blauw. We hebben een paar foto’s gemaakt:

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting


Nadien rijden we door naar Marsaxlokk.
Marsa” wil dus “haven” zeggen. (en "xlokk" = "sirocco", de warme wind)
Marsa” is een naam die je wel meer tegen komt in verband met een haven: Marseille (Frankrijk), maar ook in Malta: Marsalforn (op Gozo), Marsascala (in het Zuiden van het eiland), maar denk ook nog aan de havenrondvaart van gisteren: die startte in de Marsamxett harbour.
Terug naar Marsaxlokk:

Photobucket - Video and Image Hosting

Dit dorpje ligt aan een baai die bescherming biedt tegen de zee. Vandaar dat Marsaxlokk uit is kunnen groeien tot de grootste vissershaven van Malta. Zwaardvis is een vis die hier zeer veel gevangen wordt. We hebben deze dan ook uitvoerig kunnen proeven tijdens onze reis, en ik moet zeggen dat ik het lekker vond, vooral als deze gegrild werd.
In de baai zie je heel wat ‘luzzu’ dobberen. De ‘luzzu’ is zo’n Maltese boot, waarvan het ontwerp terug gaat tot in de tijd van de Feniciërs. Typische zie je ze met 3 kleuren: kleuren zijn blauw (de zee), geel (de zon) en groen (het land), én er staat steeds op de boeg steeds een oog geschilderd. Dit is het oog van Osiris

Photobucket - Video and Image Hosting

Dagelijks is hier aan de haven een typisch toeristisch marktje te vinden. Dankbaar maken we daar dan maar gebruik van om de souvenirs aan te kopen die we mee naar huis wensen te nemen. Gelukkig had de gids ons goede uitleg gegeven over de Maltese kant, anders hadden we een vriendin blij gemaakt met een tafelloper ‘made in China’. Nu kiezen we er de Maltese uit, én kopen we er ook nog eentje voor onszelf. En hmmmm, hun nougat is ook heel lekker. Het is van die malse, mét noten er in, én met honing.
Aan een kraampje dat drank verkoopt, mogen we de lokale likeuren proeven. Wij geven de voorkeur aan Bajtra, een drank op basis van de vruchten van de vele cactussen die op Malta bloeien. Smaakt lekker fris, de smaak ligt ergens tussen mango en watermeloen in. We hebben er ook terug thuis al lekker van geproefd (de fles is ondertussen half leeg –of half vol, indien je het optimistischer wilt bekijken-).

3 comments:

Petra said...

Nog meer heerlijk blauw water.....
En ontzettend kleur rijke bootjes.

Mariska said...

Jullie hebben een prachtige vakantie gehad, zeg!
Eigenlijk wel een beetje dom: Marc en ik gaan in september naar Florida op vakantie maar we hadden beter een trip ergens in Europa kunnen plannen.
Amerika kunnen we nog genoeg zien dadelijk!

Wat een prachtig land!

kastelke said...

Mariska, dat is inderdaad ook hoe wij redeneerden toen we vorig jaar nog een bezoek brachten aan Parijs met onze zoon, en dit jaar naar Malta gingen. Alhoewel er nog veel veel meer in Europa te zien is dan wij al gezien hebben.
Maar ik hoop dus ook dat ik volgend jaar een reisverslag kan maken over Amerika, en niet omdat we daarvoor de Oceaan over moesten vliegen, maar wel omdat we een binnenlandse vlucht konden nemen of misschien wel omdat we gewoon met de auto er naartoe reden!