About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Friday, July 21, 2006

Malta, deel 3: Valletta

Maandag 3 juli 2007, bezoek aan de hoofdstad Valletta

Malta’s hoofstad, Valletta, ligt op het schiereiland tussen de twee prachtige natuurlijke havens Grand Harbour en Marsamxett Harbour (waarover later meer, tijdens het deel van de havenrondvaart).
Je ziet overal hoge vestigingsmuren. Geen enkele stad was op het einde van de 17 eeuw zo weerbaar als Valletta.

Photobucket - Video and Image Hosting

We wandelen via de City Gate Valletta binnen, en brengen allereerst een bezoekje aan de idyllische Upper Baracca Gardens. Je staat hier op een hoog gelegen punt van de stad en hebt daardoor een panoramisch zicht op op de Grand Harbour en de drie zustersteden Vittoriosa, Senglea en Cospicua (welke allen naadloos schijnen over te gaan in elkaar).

Photobucket - Video and Image Hosting
Zoonlief kijkt vanop de Upper Barraca Gardens naar de Grand Harbour

Deze tuin werd in 1775 aangelegd.

We komen langs de “Auberge de Castille”, een schitterend barrok gebouw uit de 18de eeuw. Destijds was het het paleis van de Johannieters die afkomstig waren uit Portugal en de Spaanse streken Castilië en Leon. Tegenwoordig is het de zetel van de minister-president, vandaar ook de bewaking aan de deuren.

Photobucket - Video and Image Hosting
Auberge de Castille
Daarna wandelen we door de oude binnenstad tot aan de Saint John’s Co-Cathedral. Deze barokkerk werd tussen 1573 en 1578 gebouwd, en zo eenvoudig als ze er uit ziet langs de buitenkant, zo druk gedecoreerd is ze aan de binnenkant. Aangezien dit de hoofdkerk was van de Johannieterorde, vind je in de kerk meer dan 400 riddergraven, allen prachtig gedecoreerd met taferelen in ingelegd marmer.
In één van de zijkapellen kan je het meesterwerk van Caravaggio bewonderen: “De onthoofding van Johannes De Doper”, uit 1608. Het is een prachtig schilderij dat een schitterend spel heeft van licht en schaduw.
Photobucket - Video and Image Hosting
Saint Johns Co Cathedral


Verder bezoeken we ook nog de Grandmaster’s Palace (2de helft 16de eeuw)
Aan het hoofd van de Johannieterorde stond een voor het leven gekozen Grootmeester. Deze verbleef in een groots en luisterrijk paleis waar tegenwoordig het Maltese Parlement zetelt.
Het paleis is gebouwd rond twee binnentuinen.
Photobucket - Video and Image Hosting

In de gangen staan allemaal harnassen van (oh zo kleine!!!) ridders.
Er is ook een zaal met prachtige wandtapijten.

Photobucket - Video and Image Hosting

Wat een kleine riddertjes!
(om één of andere reden lukt het mij niet om deze foto gedraaid te krijgen, alhoewel Photobucket hem wel gedraaid weergeeft. Ach tja, draaien jullie je computerscherm dan maar eventjes, hahaha!)

2 comments:

kristine@LA said...

Dat ziet er uit als een fijne en mooie vakantie hoor!
Ik hoop voor je Fanta-liefhebbende zoon dat jullie Amerika-avontuur snel kan doorgaan... hier is inderdaad héél veel 24/24 en 7/7 open! Je gelooft je ogen niet als je omstreeks 21u30 nog rustig het warenhuis doorkuiert om je boodschappen te doen. Tot blogs!

Petra said...

Mooi zeg Valletta!
En inderdaad super kleine riddertjes zeg;-)