About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Thursday, July 20, 2006

Malta, deel 2

Vooraleer ik een verslagje ga brengen over onze reis naar Malta, vind ik het toch nodig om dit kleine en redelijk onbekende eiland even beter voor te stellen.

Malta is een zeer klein eiland (247 km²) dat centraal in de Middellandse Zee ligt, omringd door Sicilië; Tunesië en Libië.
Deze strategische ligging was er de oorzaak van de Malta menige belegering heeft moeten doorstaan.

Photobucket - Video and Image Hosting

Er wonen bijna een half miljoen mensen, dus het eiland is zeer druk bevolkt!

Het eiland is zeer vlak (hoogste punt = Dingli Klippen, liggen zo’n 257 meter boven de zeespiegel). Er zijn nergens bergtoppen of rotsen, en er is geen enkele rivier!

Photobucket - Video and Image Hosting

Maltezers spreken hun eigen taal. Ze gebruiken Latijnse letters, maar de taal klinkt Arabisch.
Aangezien de kinderen een deel van hun onderwijs in het Engels krijgen, kan je als toerist met alle gemak converseren met de lokale bevolking..

Haast alles in Malta wordt gedomineerd door de ridders die er zo’n 250 jaar verbleven: de Johannieters. Deze kruisridderorde werd aanvankelijk verdreven uit Jeruzalem, waarna ze zich vestigden op Rhodos, om aldaar in 1522 verdreven te worden door de Turken, zodat ze in 1530 op Malta toekwamen.
In 1566 hebben zij Valletta gesticht, met huizen, kerken, paleizen en ziekenhuizen bebouwd en met een machtige ringmuur omgord.

Verder zie je er ook massa’s kerken. Je kan er met alle gemak elke dag van het jaar in een andere kerk gaan bidden! Het is dan ook een zeer katholiek eiland.

Meer dan 5000 jaar geleden speelde het geloof ook al een rol op dit eiland. Men vindt er de oudste megalitische tempels, meer dan 5000 jaar oud. Meer daarover tijdens het verslag over de prehistorische tempels!

No comments: