Vandaag per uitzondering nog een extra postje, na het verhaal dat ik deze ochtend reeds gepost heb.
Dit omdat Annemiek me de vraag stelde over de Limburgse vlaai.
Bij deze dus het recept voor de Limburgse rijstvlaai die we gisteren zelf gemaakt hebben.
En ja, wij kennen ook de ‘Limburgse vlaaien’, zo met een vulling van abrikozencompot, krieken, rabarber of weet-ik-veel, en van die ‘carreaukes’ bovenop. (zie foto).
Bedoel je dit met 'Limburgse vlaai'?
Dit omdat Annemiek me de vraag stelde over de Limburgse vlaai.
Bij deze dus het recept voor de Limburgse rijstvlaai die we gisteren zelf gemaakt hebben.
En ja, wij kennen ook de ‘Limburgse vlaaien’, zo met een vulling van abrikozencompot, krieken, rabarber of weet-ik-veel, en van die ‘carreaukes’ bovenop. (zie foto).
Bedoel je dit met 'Limburgse vlaai'?
LIMBURGSE RIJSTVLAAI
(waarom zou die Limburgs zijn?)
Brokkeldeeg:
160 gr bloem
100 gr boter
50 gr basterdsuiker (van die hele donkere candijsuiker)
1 ei
(nota voor de Amerikanen: neem een pak brokkeldeeg-mix – alhoewel dat niet zo lekker is!)
Het lekkere aan dit deeg is het gebruik van de donkerbruine basterdsuiker.
Vulling:
klontje boter
120 gr dessertrijst
100 gr suiker
75 cl melk
1 vanillestokje (heb begrepen dat die peperduur zijn in Amerika?)
2 eieren
Bereidingswijze:
Meng boter + bloem + suiker + ei tot een homogene massa en leg dit in de koelkast.
Smelt de boter in een kookpan.
Doe er de rijst bij en schud krachtig op. (dient om meer vocht op te nemen, als ik de uitleg goed begrepen heb)
Meng de rijst met de melk en het vanillestokje en breng aan de kook.
Laat gedurende 30 minuten zachtjes garen (zonder deksel, anders kookt het over), en blijf gedurig roeren om aanbranden te vookomen.
Voeg na 20 minuten de suiker toe (niet eerder, want dan heb je nog meer kans op aanbranden)
Laat gedeeltelijk afkoelen, haal het vanillestokje eruit en klop er dan de geklutste eieren door.
Rol het deeg uit op een werkvlak dat royaal voorzien is van bloem, en schik het nadien in een ingevette taartvorm (van ong. 26 cm. doorsnede).
Stort de rijstpap in het deeg.
Bak gedurende 45 minuten af in een voorverwarmde oven op 200°C.
Ontvorm en dien lauw of koud op.
Smakelijk!
8 comments:
Hey, bedankt voor het recept! Ik wil het morgen gaan proberen. Ik zei dat rijstevlaai een van mijn favorieten is; op de eerst plaats staat abrikozen vlaai, en laat je daar net een plaatje van neerzetten! Ik zit te watertanden :-)
Hey bedankt voor het recept!
Ga het zeker eens proberen.... lekkerrrr
Groetjes Petra
Als inwoner van dé vlaaienstad in Nederland moet ik ook even reageren.
Ik ken jouw Rijstvlaai niet als Limburgse rijstvlaai maar als gewoon riestevlaai. Wat er Limburgs aan is weet ik niet. Hier zijn de vlaaien met het raster zoals jouw abrikozenvlaai veel bekender. Ik ben niet een groot vlaaienliefhebber maar zo af en toe een stukje proemevlaai (pruimenvlaai) of kronselevlaai(kruisbessenvlaai) vind ik veel lekkerder dan taart.
Wat is de vlaaienstad van Nederland?
Weert Annemiek, althans dat zegt men of zei men vroeger.
Van waar uit Limburg kom jij oorspronkelijk?
Ik kom uit Kessel :-)
@Annemiek: 'k heb ook nog een leuk receptje voor rijstpap! Heel erg lekker!!!
@Petra en Annemiek: en, is 't gelukt?
@Marion: geen idee waarom dit recept 'Limburgs' noemt (heb het gewoon overgenomen van het bloekje), zelf vind ik een Limburgse vlaai ook eerder zo een zoals die abrikozenvlaai die ik op die andere foto heb gepost.
Hmmmm, die pruimenvlaaien zijn ook lekker, net zoals kersen (alhoewel soms wat te zoet naar mijn smaak).
Weert... dat was niet zo ver van waar ik vroeger werkte (Overpelt). Wij zijn namelijk vanuit Belgisch Limburg verhuisd naar de provincie Antwerpen.
@marion en annemiek: het lijkt hier haast wel 'Limburg rules'! Hahaha! :-))
Kessel, da's nog geen 30 kilometer hier vandaar schat ik.
En Overpelt minder nog, ik denk een 25 kilometer. Ik haal Neerpelt en Overpelt altijd door elkaar, vroeger reden we vaker naar Neerpelt om daar de rechtstreekse trein naar Antwerpen te pakken. En mijn vriendin woonde langer in Lommel, net als een boel andere Nederlanders.
Maar meestal als ik naar België ga dan is het Maaseik, net even de andere kant op.
Post a Comment