About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Monday, July 31, 2006

Malta, deel 7: Crafts Village en Mdina

Op vrijdag 7 juli 2006 zijn we een ganse dag op stap geweest om de zogenaamde ‘highlights’ van Malta te bezichten. Ik ga dit verslag echter splitsen over twee dagen, want het is, met de foto's er bij, wel een heel lang verslag geworden.
Dus vandaag: deel 1:

Onze eerste stop brengt ons naar een typische toeristenplaats: het ‘Ta’Qali Crafts Village’.
Toen de Engelsen zich terugtrokken uit Malta kwamen er natuurlijk heel wat militaire domeinen leeg te staan. En daar heeft men dus gebruik van gemaakt om er zo’n handwerkcentrum in onder te brengen. Een deel van de werkgelegenheid viel dus weg doordat het leger vertrok, maar men creëerde er een andere soort van werkgelegenheid voor in de plaats, en de gebouwen kregen ook een nuttige bestemming.
Je kan er handwerkers aan het werk zien terwijl ze allerlei dingen maken, gaande van filigraanwerk in zilver, tot glasblazen, het maken van ridderharnassen, pottenbakken, kantwerk, enz… En natuurlijk kan je het ook allemaal ter plaatse kopen.

Gelukkig blijven we hier niet te lang hangen, en rijden we verder naar de ‘stille’ stad Mdina (spreek uit: Imdina). De Arabieren gaven deze stad de naam ‘Mdina’, wat dus ‘stad’ wil zeggen. Tot 1530 was dit de hoofdstad van Malta.
De Feniciërs hebben deze stad gesticht rond 800 v.C. Rond 870 begonnen de Arabieren met het bouwen van vestingwerken om de stad te beschermen tegen indringers, en ook de Johannieter ridders bouwden dit nog verder uit, terwijl ze ook nog andere faciliteiten bouwden. Zij verkozen echter een andere hoofdstad, Valletta, omdat ze dan dicht bij hun vloot zouden kunnen blijven, Mdina ligt namelijk een tiental kilometer het binnenland in.
De adel bleef echter de voorkeur geven aan Mdina, en bleeft dus daar wonen.

Men noemt Mdina ook ‘de stille stad’, en dat komt omdat er geen gemotoriseerde voertuigen in de stad mogen (tenzij de plaatselijke vergunninghouders). Je kan er wel een rondrit maken met de koets.
De stad doet heel erg middeleeuws aan, met smalle straatjes en statige huizen.

Photobucket - Video and Image Hosting
De smalle straatjes zorgen voor heerlijke schaduw!


Photobucket - Video and Image Hosting
Binnenplaats van het Vilhena Palace, het gastenhuis van de grootmeester Fra Antonio Manoel de Vilhena. Tegenwoordig is het natuurhistorisch museum in dit fraaie pand gevestigd.

Op het einde van de hoofdstraat vind je Bastion Square, bij de Bastion Esplanade, waar je een schitterend zicht hebt op de wijde omgeving!

Photobucket - Video and Image Hosting
Prachtig zicht op de omgeving, maar spijtig genoeg was het wat bewolkt.

Photobucket - Video and Image Hosting
In de verte zie je de koepelkerk van Mosta
(zie het 2de deel van het verslag van deze dag)

En ja hoor, ook Mdina heeft een kerk: de Sint Paulus Kathedraal. En zoals we al gewend zijn: aan de buitenkant heel erg sober gebouwd, aan de binnenkant overdadig versierd, en eerder donker.
In deze kathedraal zou de basis van het katholieke geloof van Malta gelegd zijn.
Ook in deze kerk zien we in de vloer weer heel wat graven verwerkt die ingelegd zijn met marmer. Eigenlijk kan je telkens een aantal ‘thema’s’ onderscheiden in de tekeningen:

Photobucket - Video and Image Hosting

Tekeningen die vooral het wapenschild van de familie toonden

Photobucket - Video and Image Hosting


Photobucket - Video and Image Hosting
Mooie tekeningen van personen (heiligen)

Photobucket - Video and Image Hosting
Eerder ‘lugubere’ tekeningen van skeletten of schedels

Deze decoraties zijn allen gemaakt van ingelegd marmer, wat dus geïmporteerd moest worden.
Morgen dus het vervolg van deze dag: de Dingli Kliffen, Mosta, en de Malta Experience.

No comments: