About Me

My photo
Belgium
Begin 2005 vroegen wij ons af: Doen we het of doen we het niet? Dat werd dus ook de eerste titel van dit blog. En we besloten dat we het wilden doen: verhuizen naar Amerika. Via het bedrijf waar mijn man voor werkt. Maar veel gepalaver en enkele reorganisaties verder, zitten we nog steeds in Belgie. We geven de moed niet op, doen ondertussen ook mee aan de Green Card Lotery, en wachten... Vandaar ook dat ik eind februari 2008, meer dan 3 jaar later, dit blog een nieuwe titel gaf: Quiévrain: wachten. De uitleg waarom staat in mijn posting van 28 februari 2008... Wanneer kunnen we gelost worden?

Saturday, October 29, 2005

Fingerfood



Vanavond zijn moeder en zoon op pad geweest, en we hebben de vingers afgehakt van onze buren. Hmmm, lekker dat die zijn!
Euh, niet flauwvallen of misselijk worden! Want ik ben maar een grapje aan ’t maken. We hebben namelijk koekjes gebakken. Ze vieren hier in België dan wel geen Halloween, maar we hebben het dan zelf maar een beetje gevierd met deze baksels.
Zie hier het recept:


Fingerfood (Halloween)

1 kop boter
1 kop poedersuiker
1 ei
1 theelepel vanille (vanillesuiker)
1 theelepel amandelextract
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
2 ¾ kop bloem
En eventueel ook nog ¼ theelepel nootmuskaat)
amandelschilfers

veenbessengelei (of aarbeiengelei of eender welke rode gelei of bloed, als't maar eetbaar is)

Mix alle ingrediënten (behalve de gelei en de amandelschilfers, aangezien dit je ‘nagels’ worden).
Vorm 4 ballen en leg deze een half uurtje in de koelkast.

Rol de vingers (niet te dik!), en kerf er de vingergewrichten (‘knokels’) in.
Leg de vingers op bakpapier,
En bak in de oven.
Zelf heb ik de oven op ‘hetelucht’ gezet, 150°, en 10 minuten laten bakken.
Maar dit is sterk afhankelijk van je eigen oven. Dus kijk eens na in het boekje van je oven hoe ze koekjes bakken, en pas dat maar toe.

Als de koekjes uit de oven komen, dan moet je heel snel zijn want ze stijven snel op: met de achterkant van een lepeltje of met je mespunt duw je de topjes van de vingers naar beneden, daar waar je nadien de nagel in gaat leggen.

Neem wat rode bessengelei of aardbeiengelei (of veenbessen of écht bloed), dep de amandelschilfer er in, en leg deze op de nagel.

Klaar is kees!
Ik ben benieuwd om het gezicht van je gasten te zien als je hen een lekker koekje bij de thee serveert…

Met dank aan Annemiek uit Ithaca voor het schitterend leuke recept!
De link naar haar webblog kan je hier in de rechterkolom vinden.

Friday, October 28, 2005

Rosa Parks opgebaard in Capitool

Uit de persberichten van Belga, op 28/10/2005:


Stoffelijk overschot Rosa Parks opgebaard in Capitool

(Belga)WASHINGTON 28/10 (BELGA/AG) = Het stoffelijk overschot van Rosa Parks, de maandag op 92-jarige leeftijd overleden "moeder van de burgerrechtenbeweging", zal op 30 en 31 oktober publiekelijk in het Capitool worden opgebaard. Dat heeft de Senaat donderdagavond unaniem besloten. Dit is voor het eerst dat een dergelijke eer, die normaal gereserveerd is voor hoge Amerikaanse politici, aan een vrouw zal worden toegekend. Rosa Parks werd beroemd nadat ze in 1955 in Montgomery, Alabama werd gearresteerd omdat ze in de bus had geweigerd op te staan voor een blanke man. Zwarte Amerikanen waren daar wettelijk toe verplicht. Onder leiding van Martin Luther King boycotten vanaf dat moment alle zwarten het busvervoer, totdat het Amerikaanse Hooggerechtshof ruim een jaar later oordeelde dat de speciale regels ongrondwettelijk waren en moesten worden afgeschaft. De protestbeweging van King leidde in 1964 tot de Civil Rights Act, die rassendiscriminatie in de VS verbood. (BVH)

Tuesday, October 25, 2005

De vrouw die opstond door te blijven zitten...



Er was eens… Rosa Lee Parks.
Zegt die naam je niks? Toch is zij een hele Grote Dame!

We schrijven 1955. Sinds de Amerikaanse Burgeroorlog was de segregatiewetgeving van kracht. Gevolg daarvan was dat de zwarten in het zuiden van de Verenigde Staten apart moesten blijven van de blanken, en dit in het openbaar vervoer, restaurants en op openbare gelegenheden. In het noorden konden de zwarten geweerd worden uit woonwijken en kregen zij bepaalde jobs niet.
Rosa Parks was dus de zwarte dame die in 1955 haar plaats in een bus weigerde af te staan aan een blanke man, en die daarmee de aanzet gaf tot de moderne Amerikaanse burgerrechtenbeweging. En zij is gisteren, op de gezegende leeftijd van 92 jaar, in haar woonplaats Detroit overleden.

Rosa Parks werd op 4 februari 1913 geboren in Tuskegee (Alabama). Door ziekte in de familie kon zij haar middelbare school niet afmaken. Nadat zij in 1932 getrouwd was met Raymond Parks moedigde hij haar aan alsnog een diploma te halen, wat zij in 1934 deed. Hij stimuleerde haar ook actief te worden in de NAACP. Rosa werkte als naaister in Montgomery (Alabama), en was actief in de locale afdeling van de NAACP (Nationale Bond voor de Emancipatie van Gekleurde Mensen), toen zij op 1 december 1955 in de bus zat, en een blanke man haar zitplaats opeiste. Parks weigerde, hoewel de blanke man de wet aan zijn zijde had. Eerder dat jaar waren al twee andere zwarte vrouwen voor een zelfde weigering gearresteerd, maar Parks was de eerste die de gevangenis in ging. Ze vertelde later haar daad te hebben gesteld omdat ze vond dat ze het recht had te worden behandeld als ieder ander.
Parks arrestatie leidde tot een storm van protest en er werd een boycotactie georganiseerd door de toen nog onbekende dominee Martin Luther King, die later als voorvechter van de burgerrechten de Nobelprijs zou krijgen. Meer dan een jaar lang weigerde de zwarte bevolking van Montgomery gebruik te maken van de bus. In 1964 werd dankzij de door Parks in gang gezette beweging de ‘Wet op de Burgerrechten’ aangenomen, die rassenscheiding in openbare gelegenheden verbood.
Na haar verzetsdaad werd Parks bedreigd en lastig gevallen en kon zij geen werk meer krijgen in Montgomery. In 1957 verhuisden zij en haar man naar Detroit. Daar werkte zij van 1965 tot haar pensionering in 1988 voor de Democratische Afgevaardigde John Conyers. Ze werd in haar nieuwe woonplaats met respect behandeld en ontving in de loop der jaren vele onderscheidingen. In 2000 werd in Detroit de Rosa Parks Bibliotheek en Museum geopend. In het museum staat een bus uit 1955 en wordt een video getoond met de scène die aan Parks arrestatie vooraf ging.
,,Gaat u nog opstaan?'' vraagt de buschauffeur. Parks: ,,Nee''. De chauffeur: ,,Dan, bij God, zal ik u laten arresteren.'' Parks: ,,Doet u dat maar.''

Een korte biografie kan je vinden op
http://www.achievement.org/autodoc/page/par0bio-1
En héél veel info op het Rosa Parks portaal:
http://www.e-portals.org/Parks/

Thursday, October 20, 2005

Slechte score



Oei, was dat even schrikken toen ik daarnet in de persberichten van Belga keek…
Dat Amerika een loopje neemt met het milieu, daar waren we allemaal al heel lang achter. En regelmatig wordt er hier in dit land een bestraffend vingertje bovengehaald dat richting VS wijst als het daar over gaat.
Maar jee oh jee, wat lezen we dan vandaag?!:


België haalt tweede slechtste milieuscore na VS
België haalt de op een na slechtste milieuscore van de belangrijkste 30 industrielanden. Enkel de VS doen nog slechter. België staat zelfs laatste voor houtkap, natuurgebieden en de druk van de veestapel. Voor hernieuwbare energie en het gebruik van pesticiden haalt België de op twee na slechtste score. Positief is dat slechts één land meer afval recycleert.
Dat blijkt uit een studie van de Simon Fraser University en de milieuorganisatie David Suzuki Foundation. De rangschikking is gebaseerd op 29 milieucriteria, waarvan de cijfers verzameld werden door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de club van de belangrijkste 30 industrielanden.De studie keek onder meer naar de energie- en waterconsumptie per hoofd, de efficiëntie van het energiegebruik, het aandeel van duurzame energie, de CO2-uitstoot, de productie van (nucleair) afval per hoofd, de recyclagegraad, het gebruik van pesticiden en meststoffen, de omvang van het natuurgebied en de veestapel.Turkije bekleedt de eerste plaats, Polen de vierde en Slovakije de vijfde. Zij danken hun goede score aan hun relatief zwak ontwikkelde economieën, waardoor zij weinig grondstoffen gebruiken of vervuilen. De bijzonder slechte prestatie van België ligt in de lijn van andere rapporten.
sdg (belga/De Tijd)20/10/2005

Wednesday, October 19, 2005

Wilma!



Neen, met deze kreet roepen we helaas niet op de scharmante Wilma van de Flintstones.
De orkaanellende in de Verenigde Staten is nog niet voorbij… Nadat er al een record aantal orkanen waren dit seizoen, waarvan Katrina en Rita de meest verwoestende waren, ziet het er naar uit dat Wilma dit allemaal gaat overtreffen.
En doordat ze de 12de orkaan van dit seizoen in het Atlantisch gebied is, wordt ook het record uit 1969 geëvenaard.

Eergisteren had Wilma nog ‘maar’ Categorie 1 bereikt, vandaag is ze inmiddels ‘gepromoveerd’ tot de hoogste rangen: categorie 5 op de schaal van Saffir-Simpson.
En alsof dat nog niet voldoende is, mogen we ook nog even noteren dat er windsnelheden tot 280 km/uur genoteerd zijn, en windstoten tot 340 km/uur, alsmede 882 millibar luchtdruk. Daarmee breekt ze het laagterecord dat Gilbert sinds 1988 op zijn naam had staan.
Ze zou tevens de krachtigste orkaan zijn die ooit boven de Atlantische Oceaan ontstaan is.
Geweldige records waar niemand gelukkig mee is.
Woensdagmiddag bevond het natuurgeweld zich ten zuidoosten van Cozumel (Mexico) en zette aan 113 km/uur koers in noordwestelijke richting, naar het Mexicaanse schiereiland Yucatan.
Volgens berekeningen van de Amerikaanse marine zou de orkaan naar het noorden afwijken en vrijdag of zaterdag de Golf van Mexico bereiken. Dan zou het natuurgeweld koers zetten naar het zuiden van Florida, waar Wilma in het weekeinde wordt verwacht.
Wilma is na de verwoestende orkanen Katrina en Rita de derde orkaan dit jaar van de hoogste categorie.
Gisteren stuurde ze al zware regenval over delen van Cuba. Overstromingen noopten de evacuatie van vijfduizend mensen en vernielden zowat tweehonderd woningen. Jamaïca en de Kaaimaneilanden mogen zich morgen aan overvloedige regen verwachten, vrijdag is het westen van Cuba aan de beurt, alsmede Yucatan met inbegrip van de badplaatsen Cancun en Cozumel.

De bovenstaande foto heb ik overgenomen van de blog van Hein en Esther in Florida. Zij hebben gemarkeerd waar ze wonen…
http://dutchinflorida.web-log.nl/log/3865275

Als je alles op de voet wilt volgen, dan kan dat ook via het National Hurricane Center:
http://www.nhc.noaa.gov/

Tuesday, October 18, 2005

Amerikanen willen geen paardenvlees



Op de site van Radio Vlaanderen Internationaal kan je momenteel een Amerika-artikel vinden.
Amerika blijkt nog maar 3 slachthuizen voor paarden te hebben, allen in Belgische handen. Maar ze worden met sluiting bedreigd omdat Amerikanen paarden als huisdieren zien, en huisdieren, die eet je nu eenmaal niet op!
Er is dus een sterke lobby actief om het eten en zelfs het uitvoeren van paardenvlees te stoppen…

http://tinyurl.com/bcwjc

Saturday, October 15, 2005

Red Star Line Expo



Tussen 1870 en 1935 vervoerden de schepen van de rederij Red Star Line zo'n drie miljoen mensen van Antwerpen naar New York. Aan boord van schepen zoals de Belgenland, de Friesland, de Vaderland en de Westernland gingen tienduizenden op zoek naar een beter leven in de nieuwe wereld. Vanaf 14 oktober is er in Antwerpen de Red Star Line Expo, een multimediale tentoonstelling over de geschiedenis van de legendarische rederij.

Het ganse artikel kan je lezen op de site van ‘Vlamingen in de Wereld’:
http://www.rvi.be/rvi_master/insite/rvi_insite_red/index.shtml



Volgende links staan ook nog vermeld:
The Belgian American Historical Society of Chicago
http://www.bahsc.org/home.html
The BAHSC is an organization formed to preserve, collect, educate and research the historical, social and cultural legacy of the Belgian immigrants to the greater metropolitan Chicago area, past and present.

The Red Star Line Memorial
http://www.redstarlinememorial.be/

Ellis Island online
http://www.ellisisland.com/
Met info over het Ellis Island Immigration Museum

Thursday, October 13, 2005

Lotus



Ik kwam volgend berichtje tegen in de krant:

“De Amerikaanse fietser Paul Wolsfeld is als een blok gevallen voor de speculaasjes van het Belgische koekjesbedrijf Lotus. Dat is niet zo vreemd, ware het niet dat Wolsfeld een bedrijfsexpert is die al achttien jaar de wereld rondfietst om firma's te keuren. Na zijn bezoek aan Lembeke verscheen er geen kritisch stukje op zijn razend populaire website, wel een lofzang op de speculaasjes. ,,Hij is niet de enige Amerikaan die valt voor Lotus'', zegt woordvoerder Filip Standaert. ,,Sinds we vijftien jaar geleden de koekjes begonnen te leveren op de vluchten van vliegtuigmaatschappij Delta Airlines, ging het steil bergop met onze verkoop.'' Intussen verkoopt Lotus jaarlijks voor zes miljoen euro koekjes in Amerika.”

Daarop ging ik op zoek naar zijn website:
http://www.corporatetrivia.com/
Bij ‘Good, Bad & the Ugly’ kan je vinden dat hij Lotus een ‘A’ toekent, maar zonder verdere commentaar.
Misschien dat jullie verder nog iets vinden over die speculaasjes waar hij als een blok voor gevallen is, maar ik zag het zo direct niet staan.
Dus een beetje teleurgesteld besluit ik dan maar dat het eerder een flauwe reclame(stunt) is van Lotus, dan dat Amerikaan Paul Wolsfeld helemaal extatisch werd van onze koekjes.

Monday, October 10, 2005

'Regression to the mean', de wet van Galton



Een tijd geleden sprak ik hier over tweedehandsboeken op het internet.
Vandaag ben ik eens op een van die links gaan zoeken naar een boek.
Als je op http://www.antiqbook.com/books/speedsearch.php
Galton’ als auteur opgeeft, en ‘ Hereditary Genius’ als boektitel,
dan is het onderstaande een van de resultaten:

------------------------------------------------------------------------------------------------
GALTON, FRANCIS, Hereditary Genius: An Inquiry into Its Laws and Consequences.
London: Macmillan and Company, 1869. First edition. 8vo. . Publisher's gilt stamped cloth, inner hinge mended. Provenance: Ashley Montagu. Garrison-Morton 226; Waller 15950. ¶ The best-known work by the thinker who actually coined the word "eugenics." Galton's book is an investigation into the inheritance of talent and genius, whether intellectual, artistic, or athletic. "He found strong evidence of inheritance. Upholders of the rival nurture-not-nature theory atttacked the work, on the grounds that the children of gifted and successful parents are environmentally favoured; but even when allowance was made for this truth, Galton's contention could not be wholly denied. One outcome of the investigation was a conviction in many people's minds - and particularly deeply in Galton's own mind - that a eugenics program to foster talent and healthiness and to suppress sickliness was a sine qua non in any society that wishes to maintain, let alone promote, its quality and status." - DSB USD 750.00 [Appr.: EURO 629.5 £UK 426.75 JP¥ 85641] [USA:] James Cummins Bookseller. Book number: 52641
------------------------------------------------------------------------------------------------

De afgelopen week hebben we ons binnen onze werkgroep verdiept in de ‘Wet van Galton’. En alhoewel die materie me aanvankelijk heel erg afschrok (vooral vanwege het stukje ‘statistiek’ dat er bij komt kijken), ben ik deze uiteindelijk toch wel zeer erg boeiend gaan vinden.
Vandaar dat ik me dan bij zo’n boek ook afvraag wie nu uiteindelijk de eigenaar is (gaat worden) van dit originele meesterwerk uit 1869…
Zou het gekocht worden door iemand die gewoon maar heel oude, waardevolle boeken wil verzamelen, of zou het gekocht worden door iemand met een passie voor het werk van Galton?...
(moest ik nu die 7.500.000 euro gewonnen hebben met Euro Millions, afgelopen vrijdag, dan zou ik serieus overwegen om dit boek te kopen)

Galton zelf was eigenlijk een ontzettend boeiende figuur:
Hij had een graad in wiskunde, ging op ontdekkingstocht naar Afrika, creëerde de eerste weerkaarten, ontdekte dat de vingerafdruk een heel erg persoonlijke identificatie is, was diegene die de discussie tussen ‘nature and nurture’ op gang trok, maar hij was vooral de man die de befaamde ontdekking deed in statistiek, namelijk de ‘regressie naar het gemiddelde’ ('regression to the mean').
Deze wordt zeer dikwijls aangewend in verband met de betrouwbaarheid van cijfers bij het hertesten van bepaalde personen, maar deze wet is evenzeer valabel in verband met testresultaten over de generaties heen, en daar was het ons om te doen.

De wet van Galton zegt
"numerous heritable traits, including height and intelligence, exhibited regression to the mean - meaning that extreme inherited results tended to move toward average results in the next generation"

Met betrekking tot intelligentie gaat men er dikwijls van uit dat deze in zeer grote mate erfelijk is, en dat dus zeer intelligente kinderen (norm op WISC-test: IQ>130) automatisch zeer intelligente ouders hebben.
Natuurlijk is dat dikwijls het geval, maar er zit ook een ‘keerzijde’ aan de ‘regressie naar het gemiddelde’:
want deze wet stelt dat in elke nieuwe generatie de uiterste waarden herleid zullen worden tot het gemiddelde (en omgekeerd).
Concreet wil dat zeggen dat intelligente ouders niet altijd even intelligente kinderen hebben
(of dat minder intelligente ouders niet altijd minder intelligente kinderen hebben).
Dus: de meeste hoogbegaafde kinderen komen niet voort van ouders die ook hoogbegaafd zijn, maar wel van ouders die een eerder gemiddelde intelligentie hebben.
Want tenslotte vormt deze groep 80% van de bevolking! En als 10% van die 80% zeer intelligent is, dan zijn dat, in absolute getallen, veel meer mensen dan 50% van 2.5% van de bevolking.

Lijkt simpel, maar voor sommige mensen is dit toch nog vrij verrassend, ook al werd deze ontdekking reeds in 1869 gedaan!

Saturday, October 08, 2005

Amerika!

Weg met Amerika!


(vooraleer je beslist om onmiddellijk mijn blog te deleten bij het lezen van onderstaande songtekst, zou ik toch willen vragen om ook de tekst onder de songtekst te lezen)


‘Weg met Amerika'

Hamburgers en cola, ja dat wist u al
Maar kent u ook de oorzaak van het algemeen verval?
Kortzichtig denken, luidruchtig spreken
Eeuwig in one-liners blijven steken

Weg met Amerika!
Weg met die boeren van Amerika
Weg met Amerika!


Weg met het kolonialisme van Amerika
Weg met dat lelijke, knauwende Engels
Al die Angelsaksische pretentie, arrogantie
Ja, een gloeiende pook in hun gat
En dat is dat
Weg met die rappers en hun eeuwige "fuck"
Weg met de verheerlijking van de stompzinnigheid
Inderdaad, fucking assholes, krijg het slingerschijt
Leve Italië, leve de mafia,
Weg met na-apen van AmerikaVerenigde Naties,
lammetjes die blaten
Het zijn allen vazallen van de Verenigde Staten

Weg met Amerika!
Weg met die boeren van Amerika
Weg met Amerika!


Weg met het imperialisme van Amerika
Hun voorgekauwde kleutercultuur
Vol van genante voorspelbaarheid
En Hollywoodmonsters van oppervlakkigheid
Dan zit je in België, daar loop je gebukt
Onder al die stupide en ook nog eens mislukte
Imitaties van onnozele Amerika-producten

Weg met Amerika!
Weg met die boeren van Amerika
Weg met Amerika


en zijn professionaliteit
Maskerade voor de ledigheid
Democratie, ammehoela!
We worden geknecht lijk een tamme poema
Huh, lelijke opkopers, ook van de vrijheid
Hun opgefokte, opgedrongen, betekenisloze vrijheid
Weet u wat er scheelt, weet u wat er scheelt?
De dictatuur van 't Amerikaanse vrijheidsbeeld, ja
Dat is wat er scheelt
Die dwaze macho's, moh vent, moh vent,
Die spelen nu al zestig jaar politie-agent

Weg met Amerika!
Weg met die boeren van Amerika

Hun chewing-gum-flinkheid, hun schietgeweren
Hun plastic blonde wijven met het Pepsodent-gebit
En hun belachelijke TerminatorFull of shit
Het is namelijk nooit gedaan
Daar kan je op aan
Weg met die cowboys van de CNN
Het land dat de complexiteit niet erkent
Waar het denken is gestremd
Zet die boeren in hun hemd
Weg met die cowboys, leven de indianen!
Hier spreekt de laatste der Mohikanen
Ik ben van het Belgische, het Europese panel
En ik verzoek u: "Clear my channel! Clear my channel!"
Megalomane eencellige idioten
Kiss my ass, ja, kus mijn kloten

Weg met Amerika!
Weg met die boeren van Amerika
Weg met Amerika!
Weg met die boeren van Amerika

(lyrics: Raymond van het Groenewoud)
http://www.raymondvanhetgroenewoud.be



In België hebben we dus een would-be-zanger die al enkele jaren heel erg op de achtergrond meedraait.
Dus waarschijnlijk heeft de man een poging gedaan om nog eens in de kijker te lopen, kwestie van zijn nieuwe CD toch aan iemand verkocht te krijgen, en het bovenstaande is dus het resultaat…
Zoals te verwachten was, is daar toch heel wat reactie op gekomen (er wonen in België toch een flink aantal Amerikanen én Amerika-fans).
Daarop is er dus een interview verschenen in de Vlaamse ‘kwaliteitskrant’ De Standaard, waaruit ik hier het belangrijkste weergeef:



“Met het nummer ,,Italianen'' veroorzaakte hij jaren geleden een gelijkaardige buzz . ,,Voor 'Italianen' had ik alle clichés over Italianen verzameld en degenen die op de muziek pasten, opgesomd. ,,Weg met Amerika'' is meer privé-ergernis over de culturele en economische terreur van de VS. Ik vind het triest te constateren dat we een satellietstaat van de VS zijn geworden, dat we ons verlustigen met het imiteren van Amerikaanse voorbeelden. Ik vind het niet prettig te weten hoe CNN opereert. Ik weet hoe grote Amerikaanse firma's muziekfestivals opkopen om er daarna de lakens uit te delen. Ik heb mijn bekomst van al die lompe rapnummers. De cultus van de oneliner steekt me ook tegen. Ik herinner me onze eigenste Siegfried Bracke die in Humo vertelde 'als je het niet gezegd krijgt in dertig seconden, moet je misschien niet op tv komen'. Daar sta ik heel huiverachtig tegenover. Houd ik een pleidooi voor onze culturele identiteit? Voor zover die bestaat, zeer zeker.'' Hij weet dat hij zich blootstelt aan het verwijt dat dit niet allemaal uitgelegd wordt in het nummer. ,,Je kunt geen stelling innemen als je rekening houdt met alle individuen en nuances. Veel rappers balen van dezelfde machtswellust van het grote geld als ik; de bewoners van New Orleans zijn slachtoffer van gebeurtenissen die in het verlengde liggen van de verwijten in mijn lied. Dat valt in de tekst meer tussen de lijnen te lezen dan letterlijk, dat is het gevaar. De goede verstaander begrijpt dat ik niet het hele continent en al zijn bewoners wil laten onderlopen.'' Maar wat is het verschil tussen het cliché van de luidruchtige Amerikaan en dat van de criminele Marokkaan? ,,Het verschil is dat Marokkanen het in mijn ogen al moeilijk genoeg hebben, terwijl ik vermoed dat de VS wel tegen een stootje kunnen.''
(uit: Bron: 15/09/2005, Inge Schelstraete, De Standaard)”



Nu blijkt dat een aantal mensen die tekst toch écht wel te ver vonden gaan, dus hebben ze een officiële klacht neergelegd bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Daar zullen ze dus ook wel even geschrokken zijn, en hebben ze dus Raymond op het matje geroepen.
Het eindresultaat is typisch Belgisch… (en ik vraag me af of, als ik een tekst schrijf over de bruin Makakken die over ’t water naar hier gezwommen zijn, en de luie Turken die hier van ons zitten te profiteren omdat ze gratis geld en een huis krijgen van het OCMW, of ik er dan ook met zo’n uitleg vanaf ga geraken…)



Raymond schrijft brief aan Centrum Gelijke Kansen
BRUSSEL Raymond van het Groenewoud heeft een open brief geschreven aan het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR). De Vlaamse zanger, die in Amerika en België nogal wat kritiek kreeg voor zijn single 'Weg met Amerika', verdedigt zich in de open brief en benadrukt dat de single niet racistisch is.
'Weg met Amerika', waarin Raymond fel van leer trekt tegen het Amerikaanse beleid, lokte veel reacties uit, zelfs tot in de VS. Bij het CGKR liepen twaalf klachten binnen. Het Centrum nam contact op met de zanger en vroeg om zijn songtekst te duiden.
De zanger reageert nu in een open brief aan het Centrum. Van het Groenewoud ziet niet in waar de gelijke kansen in het gedrang komen. ,,Ik zie geen uiting van racisme. Ik ben zelf een blanke, en lever kritiek op het beleid van vooral blanke Amerikanen, die erop prat gaan tot de machtigste natie ter wereld te behoren en die van die macht regelmatig misbruik maken'', schrijft de zanger.
Raymond gebruikt naar eigen zeggen de term Amerika als symbool, ,,want een continent doet niemand kwaad, net zomin als dat ik het over alle Amerikanen tegelijk zou hebben''.
Geen juridische stappen
Voor het Centrum voor Gelijke Kansen volstaat het antwoord van Raymond. Het gaat dan ook geen juridische stappen ondernemen. Het Centrum benadrukt dat elke artiest verantwoordelijkheid draagt voor de inhoud en de vorm van zijn creaties.
Het Centrum gaat de twaalf personen die klacht indienden persoonlijk antwoorden. ,,Zij kunnen dan afzonderlijk nog beslissen of ze zelf juridische stappen ondernemen'', luidt het. (Belga)06/1

Thursday, October 06, 2005

Ervaringsverhalen Green Card Lottery

Sinds gisteren kan je je inschrijven voor de Green Card Lottery, DV-2007
(zie post van eerder deze week)

Als je eens graag wilt weten hoe heel die procedure in elkaar zit, met alle spannende en hilarische momenten, dan kan je dat.

Vanuit het zonnige Florida houdt de Nederlander Hein een weblog bij:
http://dutchinflorida.web-log.nl/
In het bericht van 25 september heeft Hein het verhaal van hun Diversity Lottery nog eens zeer gedetailleerd uit de doeken gedaan. Zo kan je eens zien wat er allemaal bij komt kijken.
En neem misschien ook even een kijkje bij zijn bericht van 28 september, handig om te weten als je ooit eens een vertaalbureau nodig hebt.

Ook Martin heeft het proces in detail beschreven. Zij wonnen de DV-2004. Hun verhaal kan je lezen op http://www.verenigdestatenvanamerika.com/alginfo/dv2004.html
En net als Hein, houdt ook Martin een blog bij over hun dagdagelijkse leven in de States. Ze wonen momenteel in Highland Park, nabij Chicago, maar hij heeft al weer verhuisplannen! http://matosh.web-log.nl/

Tuesday, October 04, 2005

Halloween decoratie


(Dit is onze inkomhall)

Geïnspireerd door de weblogs van de Nederamerikanen, én onder aandrang van onze zoon, hebben we ons huis toch ook al maar in een Halloween-sfeer gebracht. Om te voorkomen dat men denkt dat we helemaal knetter geworden zijn, heb ik me (voorlopig) wel maar beperkt tot het de binnenkant van ons huis. Buiten staat er enkel een oranje pompoen-kaars.
(En zoals je op de fotootjes kan zien: in onze hall hebben we nog niet geschilderd, dat stond deze winter op het programma)

Saturday, October 01, 2005

DV-2007!



Ik had het een aantal dagen geleden al aangekondigd: de inschrijvingen voor de Diversity Lottery zijn terug open vanaf 5 oktober.
Jaarlijks organiseert de Amerikaanse overheid een soort van ‘lotto’, en het grote lot is dus een zogenaamde ‘Green Card’, dewelke je toestemming geeft om in Amerika te gaan wonen en werken.
Als je deze loterij wint, dan is het dus de bedoeling dat je in 2007 definitief naar de Verenigde Staten gaat verhuizen. Voor mensen die geen hogere opleiding gevolgd hebben, of voor hen die niet bij een Amerikaans bedrijf werken zodat ze op die manier de oversteek kunnen maken, is dit dus dé kans bij uitstek!

HEEL BELANGRIJK: doe het zelf!!!

Wat ik daarmee bedoel? Overal kan je agentschappen vinden die jouw deelname aan de DV-2007 verzorgen. Tegen betaling natuurlijk. Maar écht controle heb je nooit. En uiteindelijk is het zo simpel om het zelf te doen, dus waarom zou je er dan voor betalen?!
Sommige ‘vermonnen’ zich haast als een officiële instantie, om diegene die niet goed genoeg ingelicht is toch maar te lokken, voor iets wat dus eigenlijk gewoonweg gratis is!
Neem maar eens een kijkje op USAFIS: http://www.usafis.org/
Ziet er allemaal heel erg officieel uit, niet? Maar toch zijn zij niet altijd zo correct. Momenteel zou er in de States zelfs een onderzoek zijn naar hun praktijken n.a.v. heel wat klagende partijen. Je kan ook meer info vinden op http://tinyurl.com/c9bnn
Een verhaal: iemand schrijft zich dus via zo’n bureau in, en betaalt het bureau dat bedrag dat ze afficheren. Alles blijkt zeer voorspoedig te gaan, de mensen worden zelfs uitgeloot voor een Green Card! En dan komt de aap uit de mouw: aangezien dat bureau instond voor hun deelname, krijgt dat bureau ook hun officiële papieren toe uit de VS. En het bureau sommeert die mensen doodleuk om nog een aantal duizenden euro’s bij te betalen (zogezegd omdat ze van hun advocaat gebruik moeten maken om alles uiteindelijk af te handelen), terwijl dat bij de inschrijving niet duidelijk afgesproken was! Maar wat doe je dan? Je hebt je Green Card (tenminste: dat bureau heeft jouw Green Card)…

Er is dus maar 1 plaats waar je moet zijn:
http://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1318.html

En als je hulp nodig hebt, of je hebt nog vragen, dan kan je die op diverse fora stellen.
Persoonlijk kan ik je van harte aanbevelen:
http://amerika.nedforum.nl/index.php
en
http://www.allesamerika.nl/forum/index.php

Wie doet mee?